Online een auto bestellen en omruilen: hoe werkt dat?

Auto.nl is een webshop voor auto's die belooft dat je je gekochte auto net zo makkelijk kunt omruilen als een paar schoenen. Dat klinkt aantrekkelijk, want als je na twee weken geen blije consument bent, zou je probleemloos je auto moeten kunnen omruilen voor een andere. Hoe werkt dat?

Wie normaliter een paar schoenen koopt in een webwinkel heeft veertien dagen de tijd om die te proberen. Bevallen ze niet? Dan kan je de koop herroepen. Koop je bij Auto.nl een auto en wil je hem omruilen? Dan hanteert Auto.nl, net als bij een reguliere webshop, veertien dagen bedenktijd om je aankoop terug te geven. Advocaat Charlotte Meindersma van Charlotte's Law bekeek op ons verzoek de algemene voorwaarden van Auto.nl en vertelt dat er wel een aantal punten zijn waar je op moet letten.

Schade, verzekering en kilometers

Er worden vooral occasions verkocht op Auto.nl. Tijdens de twee weken kan het zijn dat er een krasje of deukje ontstaat, buiten jouw schuld om. 'Je moet dus heel goed opletten welk krasje er al opzat. Het is lastig de staat van de auto na twee weken vast te stellen, ten opzichte van het moment van aankoop.' Daarnaast wijst Meindersma op waardevermindering. 'Als je de auto nog wil ruilen na veertien dagen, dan mag je niet meer dan 500 kilometer gereden hebben. Rijd je meer? Dan geldt dat als waardevermindering. Je mag er niet meer mee rijden dan nodig is. Ze noemen het zelf ook een proefrit van veertien dagen.'

Vergeet niet dat je een autoverzekering moet hebben. De auto komt op jouw naam, dus je moet je verzekeren, ook al heb je de auto maar twee weken. Als je dus je oude auto wil inruilen, neem dan je verzekering mee naar je nieuwe auto, ook tijdens de proefperiode van twee weken.

Martijn Bovée van Auto.nl reageert dat consumenten bij aankoop een afleverrapport krijgen dat de klant moet ondertekenen. 'Net als bij een huurauto lopen we eerst met de klant om de hele auto heen om deze te inspecteren. Als er na twee weken discussie ontstaat over schade laten we een derde partij de waardevermindering inspecteren.'