Online rijk worden: beleggen of gokken?

Aanbieders als Zoomtrader, Bux, Optieclub, EZTrader en Plus 500 brengen handelen op de beurs naar je huiskamer. 'Serieus geld verdienen met serieuze aandelen', is de boodschap. Maar gaat het hier echt om beleggen? Of zijn het online gokspellen met verslavende elementen? Gaat het er eerlijk aan toe, en wie houdt toezicht op deze groeimarkt?

Er zijn tegenwoordig allerlei websites en apps op de markt die wonderen beloven als het gaat om geld verdienen. 24 uur per dag fantastische winsten behalen en nooit meer hoeven werken. Je totale inzet binnen een uur verdubbeld. Wie wil dat nou niet?

Niet alleen via filmpjes op internet en social media, ook via reclame op radio en televisie en in bushokjes worden mensen aangespoord om via een app te beleggen op de beurs.

Klik hier voor een overzicht van een aantal reclamefilmpjes.


Klik hier voor een overzicht van een aantal reclamefilmpjes.

Bij al deze sites kun je eerst met nepgeld oefenen. Als je het spelletje snapt, is het tijd om zelf geld te storten op een rekening en vervolgens zou je, als je de wervende filmpjes gelooft, heel veel geld kunnen verdienen.

Er worden gouden bergen beloofd, maar hoe realistisch is dit allemaal? En gaat het hier eigenlijk wel om beleggen of is het meer gokken? En wie houdt deze partijen in de gaten?

Hoe werkt het?

Via deze apps en websites worden twee soorten producten aangeboden. Het gaat dan om binaire opties en CFD's (contracts for difference). Het zijn twee verschillende financiële producten die één ding gemeen hebben: je moet kiezen of je inzet op 'hoger' of 'lager'.

Bij binaire opties kies je of een aandeel, grondstof, valutakoers of index stijgt of daalt. Daarnaast kies je voor een bepaalde looptijd. Vervolgens kies je hoeveel geld je hierop in wil zetten.

Stel je kiest voor het aandeel Heineken en je zegt dat deze koers gaat stijgen en je kiest een looptijd van bijvoorbeeld 30 minuten. Als de koers van Heineken na 30 minuten dan daadwerkelijk hoger is, dan heb je gewonnen en krijg je je inleg uitgekeerd vermeerderd met bijvoorbeeld 75 procent. Zo kun je van €10,- in een half uurtje €17,50 maken.AFM waarschuwing voor binaire opties

Bij CFD's werkt het net even anders. Ook hier kun je geld inzetten op het stijgen of dalen van een koers, grondstof, valuta of index. Het verschil is dat je geen vaste eindtijd hebt en dat je dus op een zelfgekozen moment je inzet kunt beëindigen.

Zo kun je nog wel invloed uitoefenen, door bijvoorbeeld pas weer te verkopen op het moment dat je op winst staat. Bij CFD's worden vaak ook hefbomen aangeboden. Dat zou je kunnen zien als een soort winstverdubbelaar. Als je kiest voor een hefboom wordt je winst of je verlies dus vergroot.AFM waarschuwing tegen CFD's

Deze financiële instrumenten worden via de websites of apps op een heel laagdrempelige manier aangeboden. Er zijn veel verschillende aanbieders en niet alle aanbieders bieden beide producten aan. Kern is dat ze allemaal via een lage drempel het beleggen op de beurs dichterbij brengen.

Beleggen of gokken?

Deze laagdrempelige manier van presenteren en het spelelement dat wordt toegevoegd doet bij veel deskundigen de vraag rijzen of het hier wel om beleggen gaat - of dat je eigenlijk een gokje waagt.

Je zou met name binaire opties kunnen vergelijken met het inzetten op rood of zwart bij de roulette. Als het balletje is uitgerold heb je wel of niet gewonnen.

Bij CFD's ligt de vergelijking met gokken iets verder weg, deze vorm lijkt mogelijk meer op de echte beurs. Toch is ook bij CFD's een duidelijk spelelement toegevoegd. In de apps en op de sites word je in een soort spelomgeving aangezet tot spelen. Dit en het feit dat je op een anonieme manier urenlang kan spelen zonder dat je gecontroleerd wordt, maakt dat deze sites en apps elementen hebben die verslavend kunnen zijn.

Toezicht

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft tegen beide financiële producten heel duidelijke waarschuwingen afgegeven. Beide producten zijn volgens de autoriteit niet geschikt voor de particuliere belegger.

Naast het afgeven van de waarschuwing is de AFM ook erg terughoudend geweest met het verlenen van een vergunning. De Optieclub is tot nu toe de enige partij die in Nederland een vergunning heeft bemachtigd en die vergunning heeft de AFM tegen wil en dank afgegeven.

De Optieclub heeft jaren geleden een vergunning aangevraagd. De AFM wilde deze niet afgeven omdat de autoriteit van mening was dat het hier om een kansspel gaat. Uiteindelijk heeft de rechter de AFM gedwongen om een vergunning af te geven, omdat volgens Europese regels de financiële autoriteit moet toezien op deze markt.Andere aanbieders worden gereguleerd door andere Europese toezichthouders. In Europa is afgesproken dat als je in een bepaald Europees land een vergunning hebt, je dan in alle Europese landen je financiële diensten aan mag bieden.

Zo kunnen aanbieders met een vergunning in het Verenigd Koninkrijk, Cyprus of Malta, hier hun diensten aanbieden. De AFM is dan niet verantwoordelijk voor het toezicht en bij problemen zal de consument dan ook in het land waar de vergunning is afgegeven aan de bel moeten trekken.

De vraag is of de consument gebaat is bij het gebrek aan toezicht. De AFM wijst eigenlijk naar de Kansspelautoriteit, maar volgens de Europese regels moet de AFM wel toezicht houden.

Reacties

Lees ook de reacties van BUX, Optieclub en AFM.

Forumreacties

19
  • Door Radar

Aanbieders als Zoomtrader, Bux, Optieclub, EZTrader en Plus 500 brengen handelen op de beurs naar je huiskamer. 'Serieus geld verdienen met serieuze aandelen', is de boodschap. Maar gaat het hier echt om beleggen? Of is het gewoon een gokspel met verslavende elementen? Meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/09-11-2015/online-rijk-worden-beleggen-of-gokken/ Maandag 9 november in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door Isa(a)c le Maire

Optie-overeenkomsten zijn letterlijk weddenschappen. Je koopt niets, je wed enkel met een tegenpartij die zegt dat de koers de andere kant op gaat. Nu via bedrijven op internet, vroeger via zeer "betrouwbare" bankverzekeraars, of verzekeraarsbanken, zoals Bank Labouchere en Dexia Bank Nederland. Achter de schermen echter, werden de aandelen niet echt aangekocht, maar vervangen door callopties en een aandeel dat werd ingeleend van een pensioenfonds, zonder betalen van een koopsom. Kijk dus goed uit wat er achter de schermen echt met uw geld gebeurt. Uitleg achter de link: http://www.platformaandelenlease.nl/nieuws/Artikel-naieve-goedgelovigheid-of-hulp-van-overheid.pdf

  • Door swissmade

Geachte Lezer, Ongeacht dat ik graag naar jullie programma kijk, kom ik tot de conclusie dat jullie in deze een klein foutje maken. BUX hoort niet in de rij van Traders voor Binare Opties en beloven geen gouden bergen. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.