'Onlineshoppen trekt consumptie uit het slop'

De consumentenbestedingen zullen na dit jaar naar verwachting weer aantrekken, als gevolg van alsmaar stijgende onlineverkopen.

Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van een groot aantal brancheverenigingen komt naar voren dat de totale verkoop van producten en diensten groeit van 65,9 miljard euro in 2012 naar 70,1 miljard in 2017 (plus zes procent). Voor 2020 wordt gerekend op 73,6 miljard euro (plus twaalf procent).

Voor de studie werden meer dan vierhonderd experts uit verschillende sectoren geraadpleegd. Zij verwachten dat de bestedingen in fysieke winkels tot 2020 verder afnemen tot zo'n 47 miljard euro, een daling van vijftien procent. Online uitgaven zullen daarentegen met 145 procent toenemen naar 27 miljard euro. In 2020 wordt naar verwachting 36 procent van de consumentenuitgaven gedaan via het internet.

Aan het onderzoek werkten onder meer reisorganisatie ANVR, autoverkopersclub Bovag, De Koninklijke Boekverkopersbond, de Nederlandse Vereniging van Banken, Thuiswinkel.org en het Verbond van Verzekeraars mee.

Hoewel het online aandeel van alle markten fors toeneemt, wordt de grootste online groei verwacht in de reisbranche, de ticketverkoop en de telecom-sector. Over de hele linie maakt telecom waarschijnlijk de grootste groei door.

In 2020 worden de online aankopen vooral gedaan via tablets en smartphones en veel minder met laptops en vaste computers. Het aantal aankopen via nieuwe technologische innovaties als Google Glass en smartwatches zal tegen die tijd nog vrij gering zijn.

Bron: ANP