Onrealistische AOW-leeftijd op pensioenoverzicht

We moeten steeds langer doorwerken voordat we van onze oude dag mogen gaan genieten. Dat is voor velen van ons geen goed vooruitzicht. De Algemene Ouderdoms Wet, ons staatspensioen, wordt dus steeds later uitgekeerd. Maar in de huidige communicatie vind je dat maar mondjesmaat terug.

Op MijnPensioenoverzicht.nl wordt nu voor iedereen de wettelijke AOW-leeftijd van 67 jaar en 3 maanden gecommuniceerd. Ook voor mensen die naar verwachting nog veel langer dan dat  moeten doorwerken. Hierdoor ontstaat het beeld dat mensen eerder AOW krijgen dan realistisch valt te verwachten. Radar laat zien dat deze gebrekkige communicatie vervelende gevolgen heeft voor pensioenklanten.

Vervelende verrassing

Zo weet Jasmina Summerville van 45 wel dat ze tot haar zeventigste door moet werken, maar dat wil ze eigenlijk helemaal niet. Ze wil liever eerder stoppen met werken en dan lekker gaan genieten van haar oude dag.

Ze heeft namelijk bij haar moeder gezien dat ouderdom met gebreken komt. Toen haar moeder na veertig jaar hard werken wilde stoppen, kon ze vanwege die gebreken eigenlijk niet meer echt genieten van haar oude dag. Daarom wil Jasmina eerder stoppen en zeker niet tot haar zeventigste doorwerken.

MijnPensioenoverzicht

Ze kijkt op MijnPensioenoverzicht, wat het overzicht is van de pensioensector. Deze website is gemaakt door Stichting Pensioenregister, in opdracht van de samenwerking tussen De Pensioenfederatie, waarin alle Nederlandse Pensioenfondsen zijn vertegenwoordigd, het Verbond van Verzekeraas en de Sociale Verzekeringsbank, die de AOW uitkeert.

Op MijnPensioenoverzicht ziet Jasmina een hele andere leeftijd. Op deze website staat namelijk dat ze al met 67 jaar en 3 maanden AOW krijgt. Jasmina is eerst dus blij verrast. Ze denkt dat ze bijna drie jaar eerder mag stoppen dan verwacht. Toch is het een tegenvaller want de leeftijd van 67 jaar geldt niet voor Jasmina. Het is veel realistischer dat zij tot haar zeventigste door zal moeten werken.

Als ze dus toch eerder wil stoppen, moet ze flink gaan sparen. Alleen is dit nu niet voor haar inzichtelijk. In feite wordt ze door de MijnPensioenoverzicht op het verkeerde been gezet.

Wettelijke leeftijd

De wettelijk vastgestelde AOW-leeftijd is nu 67 jaar en 3 maanden, maar dat geldt alleen voor mensen die in 2022 AOW zullen ontvangen. Voor mensen die later geboren zijn is een latere AOW-leeftijd een veel realistischere verwachting.

In de wet is namelijk vastgelegd dat de AOW-leeftijd na 2021 gekoppeld is aan de levensverwachting. Het CBS publiceert voorspellingen van deze levensverwachting en deze zijn nu ook al beschikbaar. Toch worden deze prognoses niet verwerkt op MijnPensioenoverzicht.nl.

Hierdoor weten mensen niet dat ze langer moeten doorwerken en kunnen ze dus geen rekening houden met bijvoorbeeld een extra buffer om toch eerder te kunnen stoppen met werken. Iemand die nu achterin de twintig is, moet waarschijnlijk tot bijna 72 jaar doorwerken.

Wel verwijzen niet gebruiken

Om de verwarring compleet te maken wordt er op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) wel een AOW-leeftijd berekend op basis van de prognose van het CBS. Daar zie je dus wel dat je veel langer door moet werken.

De pensioensector verwijst wel naar deze berekening, maar doet er vervolgens niks mee in het overzicht. Pensioenklanten kunnen de bedragen en de informatie op MijnPensioenoverzicht dus niet op waarde schatten.

Wat is mijn AOW-leeftijd?

Als je wilt weten wat voor jouw een realistische AOW-leeftijd is dan kun je dat hier checken.

Bij Pensioenadviseurs kun je informatie opvragen over wat de latere AOW-leeftijd voor jouw situatie betekent. Ook geven zij informatie over wat je hier aan kunt doen. Ook zijn er tools, zoals op de website van Independer, die je hier inzicht in kunnen geven.