Ontevredenheid over warmtepomp, buurtapp Nextdoor en de gevolgen van de negatieve spaarrente in de top 5 tv-fragmenten van 2019
Van de warmtepomp tot het vermeende wondermiddel wietolie en van hoge bloeddruk tot de gevolgen van de negatieve spaarrente. In dit artikel bespreken we de meest gelezen en bekeken tv-fragmenten van 2019.
5. Buurtapp Nextdoor zo lek als een mandje
Met de buurtapp Nextdoor kom je erachter wat er speelt in de buurt. Op de website van Nextdoor staat, 'Nextdoor is de besloten buurtapp voor jou en je buren'. Maar na onderzoek van Radar blijkt dat de app helemaal niet zo besloten is. Als je een wijk inloopt, je GPS aan hebt staan en een in de buurt gevestigd adres invult, krijg je zo toegang tot de app en zie je meteen welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn.
Zonder dat je het doorhebt kun je bij het gebruikt van Nextdoor gevoelige informatie van jezelf openbaar maken. Die informatie kan inbrekers helpen.
Kijk de livestream met kijkersvragen over Nextdoor en privacy terug
4. CBD-producten uit de schappen?
CBD-producten. Het werkt tegen tal van kwaaltjes als slapeloosheid, eczeem en ADHD en pijnstilling. Omdat niet precies duidelijk is wat er in CBD-olie zit, voedingssupplementen worden niet gecontroleerd, besloot Brussel dat CBD-producten beter onderzocht moeten worden en heeft het aangemerkt als 'novel food'. Producten met CBD moeten dan aan strengere wet- en regelgeving voldoen. Als de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) dit besluit gaat handhaven, moeten alle CBD-producten mogelijk tijdelijk uit de schappen om het te laten onderzoeken.
In het fragment zie je Mitchel de Vries. Hij heeft een vorm van Gilles de la Tourette. Hij gebruikt CBD-producten om zijn tics te onderdrukken.
Lees ook: Wietolie: een wondermiddel?
3. Een nieuwe richtlijn voor hoge bloeddruk: waar gaat dat toe leiden?
Maar liefst 2,8 miljoen Nederlanders slikken geneesmiddelen om hun bloeddruk te verlagen. Een nieuwe multidisciplinaire richtlijn onder meer voor artsen bepaalt wanneer er medicatie moet worden voorgeschreven. Bloeddrukverlagers werden voorheen voorgeschreven als medicijnen die je de rest van je leven moest blijven slikken. Dat is nu niet meer de bedoeling.
Een dokter moet de ziekte niet alleen behandelen maar ook voorkomen. Bloeddrukverlagers kunnen flinke bijwerkingen geven als duizeligheid, maagklachten en kans op diabetes.
2. Negatieve spaarrente: dit zijn de gevolgen
Om de economie aan te jagen, verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) op 12 september de rente van -0,4 procent naar -0,5 procent. Zo wordt sparen onaantrekkelijk en investeren en geld uitgeven goedkoop. De negatieve rente heeft grote gevolgen voor banken en pensioenfondsen.
Minister van Financiën Wopke Hoekstra zei dat hij geen signalen heeft dat kleine spaarders in Nederland rente moeten gaan betalen op hun spaargeld.
1. Iedereen aan de warmtepomp? Een op de vijf is ontevreden
Van de mensen met een warmtepomp is een op de vijf mensen ontevreden over de werking van het duurzame alternatief voor de cv-ketel, blijkt uit een enquête van Radar. Veel genoemde klachten gaan over de matige verwarming van het huis en de hoge energierekening na installatie van de warmtepomp. De problemen met warmtepompen spelen vooral bij oudere woningen die minder goed geïsoleerd zijn.