background branding

Ontslaan van werknemers niet meer bestraft bij volgend steunpakket

ontslag-werknemer-10052020.jpg

Bedrijven die bij de overheid aankloppen om steun omdat hun omzet wegvalt door de coronacrisis, kunnen straks wel gewoon mensen ontslaan. Ontslag om bedrijfseconomische redenen wordt in het huidige pakket nog beboet, maar die ontslagboete wordt geschrapt.

Dat zegt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees in de talkshow Op1. Als bedrijven een tegemoetkoming van de loonkosten vragen en toch mensen ontslaan, wordt de loonsom op basis waarvan de subsidie wordt berekend, verlaagd met 150 procent van het loon van de ontslagen werknemer.

Die 'ontslagboete' verdwijnt in het tweede steunpakket, zegt Koolmees. Het eerste pakket met maatregelen, waarvan de NOW-regeling die in loonkosten voorziet de belangrijkste is, loopt eind mei af. Daarna komt er een verlenging van het pakket van drie maanden. 'Die steun is gewoon nodig om ondernemers ook door de volgende fase van de crisis heen te helpen', aldus de bewindsman.

'Crisis gaat effect hebben op werkgelegenheid'

Omdat bedrijven op lange termijn de effecten van de coronacrisis zullen voelen, moeten ze ook herstructureren. Snijden in het personeelsbestand kan daar onderdeel van zijn. 'Dat deze crisis geen effect zou hebben op de werkgelegenheid of op bedrijven, is natuurlijk een sprookje', zegt Koolmees.

Samenlevingsbelang

'Als je mensen zonder boete mag ontslaan, verdwijnt de prikkel om tijdens de steunmaatregelen te investeren in werknemers', zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV. 'Dan gaan werkgevers zich nog meer dan nu berekenend richten op het kortetermijnbelang van hun onderneming. Het samenlevingsbelang van behoud van werkgelegenheid en inkomens staat dan niet meer voorop. Dat is geen verantwoorde manier van omgaan met het geld van de belastingbetaler.' Vakbond CNV vergelijkt het schrappen van de boete met een subsidie op grootschalige ontslagrondes.

'Minister Koolmees begeeft zich op een hellend vlak met deze proefballon', stelt voorzitter Piet Fortuin van CNV. 'Bedrijven strijken straks de staatssteun op terwijl ze hun mensen vervolgens wel mogen ontslaan. Een blamage.' CNV ziet verder nut in een langere WW en betere begeleiding van werkzoekenden om een nieuwe baan te vinden.

Goede afspraken

FNV eist zeggenschap bij het toekennen van de nieuwe staatssteun. Het is belangrijk dat bedrijven pas steun krijgen als overeenstemming is bereikt met vakbonden, vindt FNV. Alleen op die manier zijn 'goede afspraken' mogelijk over werkgelegenheid, scholing en andere regelingen voor werkenden, aldus de grootste vakbond van Nederland. Ook wil FNV dat bedrijven die dividend uitkeren, eigen aandelen inkopen en die in belastingparadijzen staan geregistreerd geen staatssteun krijgen.

Oppositie

Oppositiepartijen PvdA en SP dreigen in het Algemeen Dagblad tegen het tweede noodpakket te stemmen als de boete op ontslag sneuvelt. Zij zijn ertegen dat bedrijven die met belastinggeld worden gesteund alsnog werknemers mogen ontslaan. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees zei eerder dat de ontslagboete mogelijk zal vervallen omdat het onvermijdelijk is dat sommige bedrijven banen zullen reduceren.

Horeca

Bedrijven zijn ondertussen bezig met hun eigen wensenlijst voor het nieuwe steunpakket. Zo pleit de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in De Telegraaf voor een versoepelde WW. 'Want ontslagen zijn onvermijdelijk', licht directeur Dirk Beljaarts van de branchevereniging de situatie in de krant toe. 'Op veel plekken is de omzet nul, daar snapt de politiek echt wel dat er mensen uit moeten.'

Bron: ANP