Ontspullen: hoe doe je dat?

kleding-ontspullen-24052019.jpg

Gemiddeld hangen er 173 kledingstukken in Nederlandse kledingkasten. Ongeveer 50 items daarvan worden een jaar lang niet gedragen, dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast kopen Nederlanders gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar. Heb jij ook zoveel kleding die je niet meer draagt? Hoe kun je ontspullen?  

De afgelopen jaren is er een nieuwe trend: consuminderen. Consuminderen is: minder waarde hechten aan spullen door minder te kopen en minder te bezitten.

Minder spullen betekent meer ruimte, dan kan er ook minder snel rommel ontstaan. Volgens opruimguru Marie Kondo is ontspullen de manier om orde en rust in je leven te krijgen. Spullen veroorzaken rommel waardoor je onrust in je hoofd krijgt, denkt Kondo.

Producten als statussymbool

Sommige producten dienen eigenlijk als een statussymbool voor de eigenaar. Ontspullen is een soort tegenreactie op die gedachte. Het gaat niet om wat je hebt, maar om wie je bent.

De populaire Kondo schreef in 2014 een boek over de kunst van het opruimen. Haar tactiek: vraag je bij ieder voorwerp dat je bezit af of het je nog blij maakt (‘does it spark joy?’). Als dat niet zo is, doe er dan afstand van. Niet iedereen is het ermee eens dat alles in je huis blijdschap moet geven. Sommige producten hebben nu eenmaal een belangrijke sentimentele waarde.

Hoe kun je ontspullen volgens de KonMari-methode?

Kondo ontwikkelde een methode waarbij je makkelijk kan uitzoeken van welke spullen je afstand kan doen:

  1. Bedenk een einddoel. Er zijn geen regels over hoeveel spullen je weg moet doen. Beslis dat voor jezelf.
  2. Kies een moment uit wanneer je genoeg tijd hebt. Een grondige opruimactie is volgens Kondo beter dan telkens een beetje doen.
  3. Begin met opruimen per categorie, dus niet per locatie. Begin met je kleding. 3A. Leg alle kleding op je bed, pak telkens een item en vraag aan jezelf of je er nog blij van wordt. Is het antwoord nee? Dan kan het weg. 3B. Doe hetzelfde voor andere categorieën: boeken, (administratie)papieren, etc. Eindig met de spullen die een sentimentele waarde hebben zoals fotoboeken.
  4. Berg alle overgebleven spullen op een logische, vaste plek.

Vind je het lastig om dingen weg te gooien? Je kunt er ook voor kiezen om spullen die je waarschijnlijk wil weggooien een jaar lang in een vuilniszak of opbergbox te bewaren. Heb je iets een jaar lang niet gebruikt? Dan kun je het alsnog wegdoen. Veel producten kun je waarschijnlijk ook aan andere mensen geven of doneren. Zo kan een voorwerp dat bij jou lag te 'verstoffen' iemand anders blij maken

Foto's van spullen met sentimentele waarde

Ben je bang dat je voorwerpen met een sentimentele waarde vergeet door ze weg te doen? Maak er dan een foto van en bewaar ze in een speciaal mapje op je computer. Dan kun je de herinneren bij sommige voorwerpen af en toe weer even ophalen.

Spullen wegdoen kun je natuurlijk voorkomen door simpelweg minder te kopen. Probeer beter na te denken als je iets koopt. Heb je het wel echt nodig? Kun je het misschien van iemand anders lenen?

Delen in plaats van hebben

Welke online deelplatformen kun je gebruiken als je spullen wil lenen?

Lees meer over deelplatformen

Wil je meer tips van opruimexperts?

Radar Radio: Vier tips om je huis op te ruimen

Heb jij ook nog tips? Deel ze hieronder.

Bronnen: Hogeschool van Amsterdam / Marie Kondo