Onverwacht abonnement bij spelletjes - Reacties KPN en Vodafone

Logos_Kpn_Vodafone_Radar_2023.jpg

In de Radar-uitzending van 15 mei 2023, besteedt Radar aandacht aan onverwachte abonnementen bij spelletjes op je telefoon. Zonder dat je het doorhebt kun je maandelijks een flink bedrag kwijt zijn. Naar aanleiding hiervan hebben Vodafone en KPN een reactie gegeven. De gehele reacties zijn hieronder te lezen.

Reactie KPN


KPN biedt klanten de mogelijkheid om diensten in bijvoorbeeld de Playstore of App store te betalen via de factuur. Net zoals je een creditcard kunt gebruiken, kun je de mogelijkheid activeren om dit via de factuur te doen. Klanten moeten dit zelf instellen en kunnen vervolgens aankopen doen met een maximum van 50 euro per aankoop en voor maximaal 300 euro per maand.
 
We adviseren klanten uiteraard ook goed naar de factuur te kijken, dat kan in de MijnKPN app, om te zien of ze hun aankopen herkennen. Op de website van Payinfo kun je zelf controleren of er diensten aan je nummer gekoppeld zijn en indien nodig kun je deze meteen blokkeren.
 
Aankopen van (abonnements)diensten die via KPN gedaan worden, moeten altijd nog bevestigd worden dmv een vinkje en direct na aankoop wordt ook een bevestiging gestuurd, zodat bij een eventuele vergissing meteen geannuleerd kan worden. Als er geen gebruik is gemaakt van de dienst, wordt het bedrag dat in rekening is gebracht teruggestort. 
 
KPN ontvangt gelukkig weinig klachten van klanten.
 
Tip: Leen je je toestel wel eens uit aan gezinsleden, of gebruik je je account voor toestellen waar ook andere gezinsleden gebruik van maken, bepaal dan of je je aankopen wil delen. Als je wil dat kinderen toestemming vragen voordat ze een aankoop doen, kunt je 'Vraag om te kopen' inschakelen. Pas na het goedkeuren van een melding bij de ouder, kan de aankoop dan worden voltooid.

Reactie Vodafone

De Stichting Gedragscode Mobiele Diensten (verder: “de Stichting”) wordt gevormd door deelnemers uit drie groepen:

  •      Mobiele aanbieders Vodafone, KPN, T-Mobile
  •      Betaalplatformleveranciers: dit zijn bedrijven die de betaling technisch mogelijk maken
  •      Contentproviders: dit zijn de bedrijven of personen die de diensten aanbieden en leveren.


Het bestuur van de Stichting bestaat uit drie leden, namelijk één persoon uit iedere groep plus een onafhankelijk voorzitter.
 

Beschermen consument
Met dit soort Premium diensten is op zich niets mis: zo kun je éénmalig doneren aan een goed doel of stemmen op je favoriete kandidaat bij een talentenjacht op TV.

Vodafone stuurt SMS-notificaties als een aankoop is gedaan en alle aankopen zijn terug te vinden op PayInfo.nl, de Vodafonefactuur en opvraagbaar via onze klantenservice.

Op het gebied van Premium SMS en Carrier Billing heeft Vodafone samen met de andere deelnemers binnen de Stichting Gedragscode Mobiele Diensten een gedragscode opgesteld. Vodafone spant zich in om deze te handhaven en telkens te verbeteren. We hanteren spend limits, sturen SMS-notificaties en monitoren op misbruik.

Er is in alle gevallen actie van de klant nodig (via Opt-in) om mobiel betalen op zijn abonnement te activeren. De klant kan zelf instellen of deze een blokkade op premium diensten wil. Wanneer een klant dit óf niet weet óf niet doet is altijd nog een actieve handeling (lees: expliciete toestemming, dus eigenlijk een ‘Opt in’ per aankoop) vanuit de klant nodig vóórdat een aankoop kan worden gedaan via de mobiele factuur:

  •     Bij de appstores moet de mobiele gebruiker eerst zelf de betalingsvoorkeur ‘mobiel betalen’ instellen
  •     Bij 3rd party contentbilling moet de klant bij aankopen altijd langs de Vodafone betaalpagina waar conform de verplichtingen in de            Gedragscode een ondubbelzinnige “Betaal” knop ingeduwd moet worden.
  •     Bij Premium SMS-diensten zal de klant eerst zelf een SMS naar een bepaalde shortcode moeten sturen


Bij een vermoeden van fraude en/of misbruik door een dergelijke partij heeft Vodafone standaard processen/protocollen om hiervan melding te maken.