Onvoldoende inkomen: geen 'gratis' telefoontoestel

telefoon_meisje_800x628.jpg

Mensen met te weinig inkomen mogen geen abonnement meer afsluiten met een ‘gratis’ telefoon. Dit stelt de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem.

De uitspraak van Dijsselbloem is een reactie op de Hoge Raad, die vorig jaar stelde dat een abonnement met 'gratis' telefoon in feite een lening is, aangezien klanten uitgesteld kunnen betalen. Hierdoor is de Wet op het financieel toezicht naast banken, webwinkel en autodealers ook op een ‘gratis’ telefoon van toepassing.

'Let op, geld lenen kost geld'

Het gevolg is dat bij telefoonabonnementen de slogan 'Let op, geld lenen kost geld' moet worden geplaatst. Het totale bedrag dat over de gehele looptijd wordt betaald zal er ook bij staan.

Telecomproviders moeten ook nagaan of de klant de maandelijkse lasten van het abonnement kan dragen. Bij een hoger krediet dan 250 euro moet er een melding uitgaan naar het Bureau Kredietregistratie. Op deze manier worden andere kredietverleners ook op de hoogte gesteld. Een aanbieder kan geen toestel verkopen wanneer de klant meerder leningen heeft lopen.

T-Mobile en Vodafone reageren op besluit Dijsselbloem

T-Mobile is het er niet mee eens dat de Wet financieel toezicht ook van toepassing is op de telecomsector. Volgens de provider zijn er veel andere pragmatischer maatregelen mogelijk om de consument te beschermen tegen schulden. Ook Vodafone hoopt dat er over de maatregel van de minister nog discussie mogelijk is. Het afsluiten van abonnementen wordt voor consumenten omslachtiger en innovatie minder toegankelijk.

Bron: NOS / Connexieb2b.nl