Onwetendheid spaarlamp hindert einde gloeilamp

De ouderwetse gloeilamp verdwijnt vanaf 1 september stapsgewijs uit de winkels. Volgens de brancheorganisaties weten veel consumenten alleen niet dat er geschikte alternatieven bestaan. Onvoldoende kennis veroorzaakt verwarring en dat staat het einde van de gloeilamp in de weg, stellen ze. Stichting LightRec en de Nederlandse Licht Associatie (NLA) pleiten daarom voor betere voorlichting.

Komende maand gaan als eerste de matte gloeilampen en de peertjes van 100 watt en meer uit het assortiment. ,,Vandaag de dag zijn halogeen-, spaar- of led-lampen qua grootte, lichtopbrengst en kleur goed te vergelijken met de oude gloeilamp. Bovendien bestaan er ook dimbare spaar- en led-lampen en gaan veel exemplaren meteen aan'', aldus Marcel van Haren van NLA.

De energiebesparende verlichting is duurder in de aanschaf, maar levert de consument op jaarbasis een besparing op van vele tientjes tot honderden euro's. De lampen gaan langer mee en verbruiken minder elektriciteit. Bovendien zijn ze beter voor het milieu. ,,Gloeilampen zijn niet meer van deze tijd'', aldus de twee organisaties.

In Duitsland ontstond er onlangs een run op peertjes. Mensen doen daar verwoede pogingen om zoveel mogelijk stuks in huis te halen. In Nederland blijft het hamstergedrag vooralsnog achterwege. Daar zijn LightRec en NLA blij om.

Bron: ANP