background branding

Ooglidcorrectie zonder operatie is niet zonder risico's

Een ooglidcorrectie zonder operatie: is dat mogelijk? Volgens een advertentie van Dorien.nl Anti-Ageing Center in een landelijke krant wel. 'Lijkt op kwakzalverij', roept de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie.

Dorien.nl Anti-Ageing Center is een kliniek die, volgens de advertentie, met behulp van 'Jett Plasma Lift Profi-apparatuur' behandelingen uitvoert als alternatief voor chirurgische ingrepen. Het gebruik van dergelijke apparatuur is 'geschikt voor zowel mannen als vrouwen' en 'betaalbaar en bewezen effectief'. Op de foto's in de reclame-uiting is een klein verschil te zien. Dorien.nl is overigens niet de enige kliniek die plasmaliftbehandelingen uitvoert.

Hoe gaat de ooglidcorrectie in z'n werk?

Uit een gesprek dat Radar heeft gehad met de kliniek komt naar voren dat er bij zo'n plasmaliftbehandeling de huid wordt gescand. Hierbij wordt de huid verwarmd met plasmalicht. Daardoor gaat de huid samentrekken en worden er kleine puntjes in de huid gebrand. De huid gaat volgens Dorien.nl carboniseren en het collageen maakt elastine aan. Voor de behandeling slikt de patiënt twee paracetamols en wordt er verdovende crème aangebracht.

Volgens de website van de kliniek begint na de behandeling 'het proces van weefselherstel, huidverstrakking, verbetering van de elasticiteit en de weerstand van het weefsel'. 'De huid gaat herstructureren en dan geneest het', aldus een medewerker van de kliniek. De ooglidcorrectie van 300 euro per behandeling wordt uitgevoerd door een huidtherapeut.

Wat zegt de deskundige?

Dr. Ali Pirayesh is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie en oprichter van Amsterdam Plastic Surgery (APS). Hij is gespecialiseerd in alle aspecten van esthetische chirurgie op het gebied van lichaam, borsten en gezicht. 'Deze behandeling kan helemaal niet zo effectief zijn als een chirurgische ooglidcorrectie. Er komt bij een operatie ook veel meer kijken dan alleen maar een reepje huid weghalen. Denk aan vetpockets, onderliggend weefsel etc.'

Pirayesh zegt dat deze behandeling in ieder geval geen operatie is en vindt het lijken op kwakzalverij.

'Er zijn risico's'

'Deze behandeling kent geen enkele wetenschappelijke onderbouwing', zegt Pirayesh over plasmaliftbehandelingen. 'Slecht dat ze dat aanbieden. De hele behandeling is gebaseerd op littekenweefselvorming. Dat kan alle kanten opgaan. Er zijn wel degelijk risico's.