Oogmetingen verschillen vaak: hoe weet je of jouw bril de juiste sterkte heeft?
“Ik wil een nieuwe bril kopen, maar bij diverse zaken krijg ik in dezelfde week verschillende sterktes en cilinders", mailde iemand naar Radar. Zijn deze verschillen verwaarloosbaar? En hoe weet je zeker dat jouw bril de juiste sterkte heeft?
Waarom verschillen oogmetingen?
Dat je niet elke keer hetzelfde resultaat krijgt uit een oogmeting, kan verschillende oorzaken hebben. Zo verschillen de prestaties van je ogen gedurende de dag en spelen de hormoon- en suikerspiegels in je bloed een rol. Het resultaat kan bijvoorbeeld verschillen als je je ogen laat meten voor je ontbijt of wanneer je niet genoeg gedronken hebt.
Heb je heel de dag achter de computer gewerkt voor je naar de opticien ging? Dan kan dit het resultaat beïnvloeden, omdat je dan vaak minder knippert en daardoor droge en vermoeide ogen hebt.
Maar ook de ruimte waarin je je bevindt, de kwaliteit van de meetapparatuur en het vakmanschap van de opticien kunnen van invloed zijn op het resultaat.
Zijn zulke verschillen erg?
De resultaten verschillen overigens niet enorm: gemiddeld gaat het om een afwijking van 0,25. Volgens Bas de Nes, directeur van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO), is dit over het algemeen verwaarloosbaar.
“Alleen als je een lager visus (gezichtsvermogen) hebt, kan het gevolgen hebben voor je zicht”, vertelt hij. “Maar bij een gemiddeld gezichtsvermogen is een kwart afwijking geen enkel probleem. Dat merk je vaak niet eens.”
Hoe weet je of jouw bril de juiste sterkte heeft?
Je kunt er in principe dus vanuit gaan dat je bril de juiste sterkte heeft, maar dit wordt bij het ophalen ook altijd nog gecontroleerd.
“Voor dat je jouw bril ophaalt, worden de glazen gemeten om er zeker van te zijn dat ze de bestelde sterkte hebben”, legt De Nes uit. “En op het moment dat je jouw bril ophaalt, wordt standaard een test afgenomen hoe goed je ermee kunt zijn. Er wordt gecontroleerd hoe het zicht is, vooral voor dichtbij als voor veraf.”
Wat als je toch twijfelt?
“Er is altijd een gewenningsfase als je een nieuwe bril draagt”, vertelt hij verder. “Zeker als de sterkte is veranderd. Als je na een paar weken nog steeds het idee hebt dat je niet goed ziet, kun je terug naar de opticien. Zij proberen dan uit te zoeken waar dit door komt.”
Ze meten bijvoorbeeld nog een keer de glazen, om te controleren of er iets fout is gegaan bij de productie. Ook kijken ze of de glazen goed in de bril zitten en overwegen ze of er een fout is gemaakt of dat er sprake is van gewenning. “In de meeste gevallen wordt het vervolgens opgelost op basis van garantie.”
“Opticiens die zijn aangesloten bij de NUVO zijn daarnaast aangesloten bij de Geschillencommissie. Mocht je er niet uitkomen met de opticien, kun je altijd daar aankloppen.”