'Ook andere anticonceptiepillen uit de handel halen'
Naast de Diane-35 zouden ook andere anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie niet meer voorgeschreven moeten worden. Dat zegt hoogleraar Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in de Volkskrant.
Uit onderzoeken van het LUMC blijkt dat anticonceptiepillen van de derde generatie, zoals Marvelon en Mercilon, en pillen van de vierde generatie, zoals Yasmin, ook een verhoogd tromboserisico kennen. Omdat die pillen geen voordelen hebben boven de 'klassieke' pil zouden ze niet moeten worden voorgeschreven.
'Het is net of men bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen alleen reageert op de media-aandacht over Diane-35,’ vertelt Rosendaal tegen de Volkskrant, ‘terwijl we de verhoogde risico's van deze andere pillen ook al jaren kennen. Maak dan van deze gelegenheid gebruik om het in een keer goed te regelen.'
Huisartsen leven eigen richtlijn niet na
Het Nederlands Huisartsen Genootschap raadt al veel langer af om derde- en vierde generatiepillen voor te schrijven. De Diane-35-pil is tegenwoordig officieel geregistreerd als medicijn tegen ernstige acne, maar wordt in praktijk ‘off label’ als anticonceptie voorgeschreven. Zo zijn er 160 duizend Nederlandse vrouwen die Diane-35 slikken en een half miljoen vrouwen een anticonceptiepil van de derde of vierde generatie. De huisartsen lijken dus hun eigen richtlijn niet na te leven, aldus de Volkskrant.
Feitelijkverhogen alle anticonceptiepillen het risico op trombose. Van de vrouwen die geen anticonceptiepillen gebruiken, krijgt één op de tienduizend trombose. Bij de gebruiksters van de ‘klassieke’ tweede-generatiepil (zoals Microgynon) is dat twee á drie op de tienduizend. Het risico bij gebruik van Diane-35 en de derde- en vierde-generatiepillen is nog hoger, namelijk vier á zes per tienduizend.
Vrouwen die al een tijdje gebruik maken van de Diane-35-pil hoeven daar volgens het CBG niet mee te stoppen. Het gevaar van trombose doet zich namelijk vooral voor in de eerste maanden dat men het middel slikt.
Bron: de Volkskrant / ANP