Ook collectieve zorgverzekering na ontslag?
Stel je wordt ontslagen, buiten jouw schuld om, en je maakt gebruik van de collectiviteit van een zorgverzekering via je werkgever, dan kan je die collectiviteit door je ontslag verliezen. Dit kan zuur uitpakken in deze al onzekere tijden. Dit omdat de korting op de premie kan oplopen tot wel 10%.
Als je je via een collectief verzekerd, maar je gebruik van de korting die de verzekeraar het collectief biedt. Veel mensen sluiten zich aan bij de collectieve verzekering via hun werkgever. Maar wat als je dan vervolgens ontslagen wordt, hou je dan je korting?
Radar legt deze vraag voor aan het Radar Testpanel. Van de 4744 mensen die na 1 januari 2009 ontslagen zijn of met pensioen gingen was bijna de helft daarvoor collectief verzekerd. We vroegen deze mensen of zij na hun ontslag meer moesten betalen voor hun zorgverzekering. 23,4% bijna een kwart, geeft aan dat ze meer moesten betalen.
Enkele verzekeraars steken daar boven uit. Zo raakte 43% van de verzekerde bij IZZ in ons testpanel hun collectiviteitskorting kwijt na ontslag. Ook De Friesland Zorgverzekeraar staat hoog op de lijst. 35%
- IZZ Zorgverzekeraar 43,4%
- De Frisland Zorgverzekeraar 35,3%
- AGIS Zorgverzekering 24%
- AVERO Achmea 22,5%
- CZ Actief in Gezondheid 22%
Tot slot vroegen we het testpanel hoe terecht ze het vonden dat na ontslag ook direct je collectiviteit vervalt. Ruim 72 % vindt dit onterecht tot zeer onterecht.Overstappen
Als je eenmaal je korting kwijtraakt, is er weinig meer dat je nog bindt aan de verzekeraar. Immers je hebt je via je werk bij die verzekeraar ingeschreven, maar nu je ontslagen bent, kan je wellicht veel voordeliger bij een andere verzekeraar terecht. Maar daar zit een addertje onder het gras. Je kan namelijk niet zomaar gedurende het jaar overstappen naar een andere verzekeraar. Dit kan alleen maar aan het einde van het jaar. Je bent dus je korting kwijt en moet tot het einde van het jaar wachten tot je mag overstappen.
Sommige verzekeraars bieden echter wel de mogelijkheid om over te stappen. IZZ, bijvoorbeeld, geeft in een reactie aan dat zij mensen die ontslagen zijn en hun korting verliezen een aanbod doen. Wordt dit bod niet geaccepteerd, dan kunnen mensen desgewenst overstappen naar een andere verzekeraar.
Elke verzekeraar gaat daar weer op een andere manier mee om, dus het loont zeker om na ontslag contact op te nemen met de verzekeraar om te kijken wat de mogelijkheden zijn.Lees de reacties van enkele verzekeraars hier.