Ook compensatie als vervangende vlucht vertraging heeft

CompensatieVertraging_12.03.2020.jpg

Vliegtuigpassagiers hebben ook recht op compensatie als een vervangende vlucht na een eerdere annulering meer dan 3 uur vertraging heeft. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

Nadat een vlucht van luchtvaartmaatschappij Finnair naar Helsinki naar Singapore in 2013 was gecanceld wegens een technisch probleem kregen de passagiers een alternatieve vlucht aangeboden voor de volgende dag. Die vlucht kwam aan met ruim zes uur vertraging, als gevolg van een defect aan de stuurbekrachtiging.

Finnair had de reizigers voor de annulering 600 euro uitgekeerd, maar weigerde compensatie voor de vertraging van de vervangende vlucht. Een aantal passagiers stapte vervolgens naar de rechter om nog eens 600 euro te eisen. Het hof in Luxemburg geeft de reizigers gelijk: 'Passagiers die worden geconfronteerd met annuleringen of langdurige vertraging, hebben immers zowel door de annulering van hun oorspronkelijk geboekte vlucht als door de daaropvolgende langdurige vertraging van hun andere vlucht ongemakken ondervonden.'

Het beroep van Finnair op 'buitengewone omstandigheden' werd verworpen. Technische defecten die inherent zijn aan het onderhoud van luchtvaartuigen vallen daar niet onder, aldus het EU-hof.