background branding

Ook energieleverancier Naked Energy valt om door te hoge prijzen

231221 geld met stekker.jpg

Energieleverancier Naked Energy, met zo'n 2600 klanten, heeft faillissement aangevraagd als gevolg van de sterk gestegen prijzen voor gas en elektra. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt de vergunning in voor het bedrijf.

Naked Energy kwam in de problemen door een ander faillissement in de energiesector. De onderneming kocht energie in bij Energie I&V, ook wel bekend onder de naam Anode Energie. Dat bedrijf vroeg begin december al faillissement aan vanwege de sterk gestegen marktprijzen voor gas en elektriciteit en waarschuwde al dat meer bedrijven in de problemen zouden komen.

Tot vijf januari de tijd om klanten over te nemen

Klanten van Naked Energy krijgen nog wel gas en elektriciteit geleverd en worden ondergebracht bij een nieuwe leverancier. De curator van het bedrijf krijgt tot 5 januari de tijd om een ander bedrijf te vinden dat bereid is de klanten over te nemen. Lukt dat niet, dan grijpt de ACM in en verdeelt de toezichthouder de klanten onder energieleveranciers.

Voor de particuliere en kleinzakelijke klanten kan het faillissement pijn doen in de portemonnee. Bij de noodgedwongen overstap naar een nieuwe energieleverancier moeten ze waarschijnlijk een duurder contract afsluiten dan ze hadden, gezien de recordprijzen voor gas en stroom.

Anode Energie kocht voor meerdere kleine energieleveranciers energie in. Eerder viel SEPA Green Energy om door het bankroet van deze inkoper.

Prijs bereikte nieuw hoogtepunt

De prijs voor gas in Europa bereikte deze week een nieuw hoogtepunt en is nu ruim acht keer zo hoog als een jaar geleden. Dat komt onder andere door de strenge winter begin 2021 en de relatief lage gasreserves daarna. Ook importeert China fors meer vloeibaar gemaakt aardgas voor de inhaalslag die de industrie maakt na de coronacrisis. Tegelijkertijd zijn de leveringen vanuit Rusland aan Europa niet genoeg om de schaarste tegen te gaan. De prijsexplosie beïnvloedt ook de kosten voor elektriciteit, dat nog veel met aardgas wordt opgewekt.

Vooral kleine energieleveranciers hebben het daardoor moeilijk, omdat ze minder middelen hebben om de risico's op prijsstijgingen af te dekken. Naked Energy is de zesde Nederlandse energieleverancier die omvalt door de sterk gestegen energieprijzen. Eerder konden onder andere Welkom Energie en Enstroga de gestegen kosten voor de inkoop van gas en elektriciteit al niet meer aan. Daarnaast vroeg Allure Energie een bankroet aan omdat een conflict tussen de aandeelhouders de levering van gas en elektriciteit onzeker maakte.
 

Bron: ANP