'Ook gezonde ouderen lopen kans op ondervoeding'

Niet alleen ouderen in zieken- en verpleeghuizen zijn ondervoed. Ook twintig tot veertig procent van de gezonde ouderen loopt kans op ondervoeding. Dat zegt hoogleraar voedingsfysiologie Lisette de Groot van de Wageningen Universiteit vrijdag in dagblad Trouw.

Vorige week bleek uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht dat een op de drie ouderen in zorginstellingen ondervoed is. Hun eetlust neemt af, met gewichtsverlies als gevolg. De Groot vindt het extra zorgelijk dat ouderen die niet afhankelijk zijn van zorg risico lopen op ouderdomsanorexia. Uit onderzoek blijkt volgens haar dat een gewichtsafname van vier procent per jaar al leidt tot een sterk verhoogd sterfterisico, ongeacht ziektes.

De Groot pleit in Trouw voor ingrijpen in het voedingspatroon. Zij wil aandacht voor de kwaliteit en kwantiteit, maar ook voor de smaak en de omgeving. Daarnaast zouden supplementen in sommige gevallen een oplossing kunnen brengen. Voor een polypil voor gezonde ouderen, ter voorkoming van hart- en vaatziekten, voelt de voedingsfysioloog niets. Ouderen zouden die pil niet willen slikken.

Bron: nieuws.nl