background branding

Ook inenting met Janssen-vaccin uitgesteld door kans op bloedproppen

13:04 Janssen.jpg

Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van de medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

De farmaceut schrijft in een verklaring op de website dat het zich bewust is van een 'extreem zeldzame afwijking' waarbij een klein aantal mensen dat het Janssen-coronavaccin heeft gekregen bloedproppen in combinatie met lage bloedplaatjes kunnen krijgen.

Update

De Jonge blijft hopen op inzetbaarheid Janssen-vaccin

Zorgminister Hugo de Jonge hoopt nog altijd het coronavaccin van Janssen te kunnen inzetten. Als ook dat in Leiden ontwikkelde vaccin wegens een verhoogd risico op tromboseklachten in de ban wordt gedaan, 'hebben we een probleem', erkent hij. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken, benadrukt De Jonge.

De eerdere opschorting van de inentingen met het vacin van AstraZeneca heeft volgens de minister niet geleid tot vertraging of grote verschuivingen in de vaccinatiecampagne, zegt De Jonge. Maar: 'Als Janssen een vergelijkbaar advies krijgt, dan wordt de puzzel moeilijker, dat heeft daadwerkelijk gevolgen.' De bewindsman hoopt er woensdag 14 april meer over te horen van het Europese geneesmiddelenbureau EMA.

6 gevallen bij 6,8 miljoen prikken

Het Amerikaanse RIVM, de Centers for Disease Control (CDC), en de Amerikaanse toezichthouder voor voedsel en medicijnen Food and Drug Administration (FDA) controleren momenteel data van zes gevallen in de Verenigde Staten waarin deze reactie zich heeft voorgedaan. In totaal zijn er al meer dan 6,8 miljoen prikken met het Janssen-vaccin gezet in de VS, aldus de farmaceut.

Het concern werkt ook samen met Europese gezondheidsinstellingen in het natrekken van deze gevallen. Uit voorzorg stelt de farmaceut daarom de uitrol van het vaccin in Europa uit.

CBG: 'Te vroeg om conclusie te trekken'

Toezichthouder CBG noemt het eveneens 'te vroeg om conclusies te trekken' over het mogelijke risico op zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen. Naar aanleiding van enkele meldingen over trombose en een laag aantal bloedplaatjes in de Verenigde Staten liep al een onderzoek van het bewakingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat gaat door.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) herhaalde dinsdag het eerdere oordeel dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de mogelijke risico's. 'Het EMA en het CBG monitoren de situatie heel goed.' Ze kijken daarbij ook naar de meldingen die in Amerika zijn gedaan. 'Mocht er aanleiding zijn om tot actie over te gaan, zoals het aanpassen van de productinformatie en bijsluiter, dan zullen wij de betrokken instanties, consumenten en zorgverleners informeren.'

Nog geen duidelijkheid over beleid reeds ontvangen vaccins

Nederland had juist maandag de eerste partij van 79.200 vaccins geleverd gekregen van Janssen. Ziekenhuizen zouden snel 35.000 doses krijgen voor hun personeel, maar het is onduidelijk of dat kan doorgaan. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft daar nog geen informatie over gekregen, laat een woordvoerster weten.

Update

Brussel: 'Veiligheid boven alles'

De veiligheid van de Europese burgers is absolute prioriteit, stelt de Europese Commissie in een officiële reactie op het uitstel van de levering aan de EU van het Janssen-vaccin. 'We volgen een wetenschappelijke benadering en daarmee de opinie van het EMA', aldus een woordvoerder. Brussel 'neemt kennis' van de aankondiging van farmaceut Johnson & Johnson dat levering van de prikken in Europa wordt opgeschort tot de uitkomst van Amerikaans onderzoek naar mogelijke bloedproppen na inenting met het vaccin.

Volgens de woordvoerder staat het dagelijks EU-bestuur blijvend in contact met het farmaceutische bedrijf om de ontwikkelingen te volgen. Hij wijst erop dat het EMA afhankelijk is van andere autoriteiten omdat het Janssen-vaccin nog niet in de EU is toegediend. 'Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen het vaccin en de bloedstollingen.'

EMA heeft volgens EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) 'een open lijn met de Amerikaanse medische instantie FDA en andere internationale toezichthouders', twittert ze. 'Vaccinveiligheid is altijd doorslaggevend.'

Bron: ANP