Ook schadelijk plastic in zoet water

Niet alleen in zout water hebben dieren en andere levende organismen last van plastic nanodeeltjes, ook in zoet water zijn er nadelige effecten te zien.

De plastic deeltjes remmen in binnenwateren de groei van algen en veroorzaken misvormingen van watervlooien. Dat blijkt uit onderzoek de van de Wageningen University en onderzoeksinstituut Imares.

Het effect van plastic in zoet water was nog niet eerder onderzocht. Dat het schadelijk is voor het leven in zeeën en oceanen, was al wel bekend.

Voor het onderzoek werden watervlooien en algen blootgesteld aan verschillende concentraties van de superkleine plastic deeltjes in zoet water. Watervlooien bleken kleiner te zijn als ze waren blootgesteld aan nanoplastic, en hun nakomelingen vertoonden allerlei misvormingen. Bij hogere concentraties nam de groei van de algen af.

De grote hoeveelheden plastic afval in de oceanen baart veel mensen al tijden zorgen, zo ook de 19-jarige Delftse uitvinder Boyan Slat. Hij kwam in 2012 met een plan voor een installatie om de wereldzeeën te ontdoen van plastic.

Bron: ANP