'Ook sjoemelsoftware in zwaardere motoren VW'

2102d4cff3.jpg

Er is ook sjoemelsoftware geïnstalleerd in de zwaardere 3 liter-motoren van autoconcern Volkswagen. Dat liet de Amerikaanse federale milieudienst EPA maandag weten.

Volgens de EPA is de software waarmee gefraudeerd kan worden met uitstootwaarden ook geïnstalleerd in luxeauto's van de Volkswagen-dochters Porsche en Audi met V6-dieselmotoren. Het gaat onder meer om de modellen Porsche Cayenne en Audi Quattro. Het zou voor het eerst zijn dat ook Porsches met sjoemelsoftware zijn ontdekt.

Minstens 10.000 wagens

Volkswagen sprak in een reactie de nieuwe beschuldigingen van de EPA tegen en stelde dat geen illegale software is gebruikt in V6-dieselmotoren. Het Duitse autoconcern zei dat zal worden samengewerkt met de milieudienst om de zaak op te helderen.

Het bedrijf heeft eerder wel erkend dat wereldwijd is gesjoemeld met dieselmotoren met een inhoud van 1.2, 1.6 en 2.0 liter. Het gaat daarbij om 11 miljoen auto's. Met de nieuwe ontdekking door de EPA zouden minstens 10.000 wagens vanaf het modeljaar 2014 zijn gemoeid.

Illegale software

Door de illegale software waren de dieselmotoren van Volkswagen tijdens laboratoriumproeven schoner dan daadwerkelijk in de praktijk het geval is. Volkswagen hangt in de Verenigde Staten een miljardenboete boven het hoofd vanwege het schandaal.

Porsche meldde in een reactie dat de beschuldigingen voor kennisgeving zijn aangenomen en worden onderzocht. De nieuwe topman van Volkswagen, Matthias Müller, stond eerder aan het hoofd van Porsche.

Terugroepen

Het grootste autoconcern van Europa gaat alle auto's met sjoemelsoftware vanaf januari terugroepen naar de garage. Om de voorlopige kosten van de affaire te dekken, heeft het Duitse bedrijf miljarden opzijgelegd. Daardoor werd in het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 1,7 miljard euro. Het is het eerste kwartaalverlies voor Volkswagen in zeker vijftien jaar.

Bron: ANP