background branding

Ook tienduizenden Nederlanders getroffen door dataschandaal Facebook

facebook-nederlanders-lek-180405.jpg

Ook de gegevens van ruim 89.000 Nederlandse Facebookgebruikers zijn mogelijk in handen gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Dat heeft Facebook laten weten.

Wereldwijd gaat het volgens de laatste cijfers om tot wel 87 miljoen mensen, voornamelijk Amerikanen. Eerdere schattingen gingen nog uit van ongeveer 50 miljoen gebruikers. De buitgemaakte gegevens zijn onder meer iemands naam en woonplaats, maar ook de vriendenlijsten, foto's en likes.

Ophef over gebrekkige privacybeveiliging

De kwestie leidde de afgelopen weken tot veel ophef over de gebrekkige privacybeveiliging bij Facebook. Cambridge Analytica speelde een kwalijke rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken. Facebook zag door het schandaal al miljarden dollars van zijn beurswaarde verdampen.

Exacte cijfers onbekend

Het techbedrijf weet overigens niet precies van hoeveel mensen gegevens zijn verzameld. Dat heeft te maken met de wijze waarop Cambridge Analytica aan de info kwam. Dat gebeurde via een soort persoonlijkheidstest. Gebruikers die daaraan meededen gaven niet alleen inzage in hun eigen Facebookgegevens, maar ook in die van hun vrienden. In Nederland hebben maar heel weinig mensen daadwerkelijk aan de quiz meegedaan. Cambridge Analytica zegt zelf overigens slechts data van 30 miljoen mensen te hebben gebruikt. De gegevens zouden ook meteen vernietigd zijn nadat Facebook de zaak bij het bedrijf had aangekaart.

Topman Mark Zuckerberg gaat uitleg geven

Topman Mark Zuckerberg van Facebook heeft aangekondigd volgende week naar het Amerikaanse Congres te gaan om tekst en uitleg te geven over het privacyschandaal. Woensdag sprak hij telefonisch al met journalisten. Hij is ervan overtuigd dat hij nog steeds de juiste persoon is om leiding te geven aan Facebook, zo vertelde hij onder meer.

Privacymaatregelen

Zuckerberg bood eerder al zijn excuses aan en beloofde beterschap. Naar aanleiding van het schandaal heeft Facebook nu ook zijn algemene voorwaarden bijgewerkt. De update is bedoeld om alles duidelijker en helderder te maken door eenvoudigere taal te gebruiken, stelt het bedrijf.

Onlangs werden de privacy-instellingen ook al beter zichtbaar en werd het voor gebruikers eenvoudiger om gegevens te wissen. Ook wordt het makkelijker te zien welke data van jou wordt gedeeld met welke apps.

Facebook beperkt daarnaast de hoeveelheid data die met externe apps wordt gedeeld. Zo wordt de religieuze status, relatiestatus en politieke kleur niet meer gedeeld. Informatie als check-ins, likes, foto's en video's wordt alleen nog onder strikte voorwaarden gedeeld. Door de aanpassingen kunnen bepaalde apps niet of minder goed werken. Zo melden mensen op Twitter dat Tinder niet meer werkt.

Volgens de NOS komt Facebook maandag met een tool waarmee gebruikers kunnen zien of hun data zijn buitgemaakt.Update 14:10

Nog geen onderzoek naar Facebook-data

De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, heeft nog niet besloten of er een onderzoek komt naar het schandaal rond Cambridge Analytica.

De autoriteit heeft informatie opgevraagd bij de collega's van de Britse Information Commissioner's Office. De Nederlandse dienst wil weten om hoeveel gegevens het gaat en in hoeverre Cambridge Analytica die informatie heeft gebruikt. De Autoriteit Persoonsgegevens denkt volgende week de antwoorden te hebben, maar weet nog niet wanneer het besluit over een eventueel onderzoek kan worden genomen.

Cambridge Analytica heeft wereldwijd de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers in handen gekregen. Daaronder zijn volgens Facebook 70 miljoen Amerikanen en een miljoen Britten, evenals mensen uit bijvoorbeeld Canada, Australië, Brazilië, India, de Filipijnen, Indonesië, Vietnam en Mexico.

De informatie zou zijn gebruikt om profielen van kiezers te maken. Die mensen zouden vervolgens gericht advertenties hebben gezien om hun mening te beïnvloeden. De profielen van Cambridge Analytica zouden onder meer zijn gebruikt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en bij het Britse referendum over EU-lidmaatschap. Cambridge Analytica is eigendom van een schatrijke bondgenoot van president Trump en stond onder leiding van zijn latere rechterhand Steve Bannon.Update 14:05 (06-04-2018)

'Facebookdata van 2,7 miljoen EU-burgers gedeeld'

De gegevens van zo’n 2,7 miljoen Facebook-gebruikers in de EU zijn mogelijk 'ongepast gedeeld' met het in opspraak geraakte onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Dat heeft het Amerikaanse techbedrijf geantwoord op een brief van EU-commissaris Vera Jourova (justitie) waarin zij om opheldering over het schandaal heeft gevraagd.

Jourova heeft 'begin volgende week' een onderhoud met Facebook, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. 'Het ziet ernaar uit dat dingen bij Facebook uit de hand zijn gelopen, nu moet de situatie worden aangepakt', twitterde ze vrijdag. 'Ik wil niet dat mensen worden gemanipuleerd in een onbekende richting door onbekende mensen die ervoor betalen.'

Cambridge Analytica zou de gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers in de VS hebben misbruikt voor Donald Trumps campagne voor de presidentsverkiezingen.

Jourova wil in het onderhoud volgende week, waarschijnlijk met haar gebruikelijke contact bij Facebook, topvrouw Sheryl Sandberg, ook de strengere EU-regels voor databescherming vanaf mei aan de orde stellen. Grote internetbedrijven die de privacy niet respecteren lopen dan het risico op een boete van 4 procent van de jaaromzet.

Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft inmiddels besloten niet zelf in het Britse parlement een toelichting op de situatie te komen geven maar een secondant te sturen. Het EU-parlement heeft hem ook uitgenodigd 'de 500 miljoen EU-burgers gerust te stellen', aldus de voorzitter. Hij wil duidelijkheid dat de persoonlijke gegevens 'niet zijn gebruikt om de democratie te manipuleren'.

Facebook meldde eerder deze week dat in de zaak ruim 89.000 Nederlandse accounts zijn betrokken.

Bron: ANP /RTR / Bloomberg / NOS