Op maat gemaakt product valt tegen: wat zijn je rechten?

Als je online een product op maat laat maken, heb je geen recht op de 14 dagen bedenktijd die normaal wel geldt bij online bestellingen. Maar wanneer is er nu sprake van maatwerk, en wat kun je doen als het product tegenvalt? Radar spreekt met Tim Wokke, jurist bij ICT Recht.
Een product is maatwerk als het speciaal voor jou gemaakt wordt. Je kunt denken aan: op maat gemaakte gordijnen, een canvasdoek met gedrukte foto of een artikel waarop je naam gegraveerd wordt. Een bestelling omdat een product niet op voorraad is, is geen maatwerk, vertelt Wokke.
Wat als de foto op canvas van slechte kwaliteit is?
In principe geldt: als je op maat gemaakte product niet naar wens is, dan is de garantiewet van toepassing. 'Dat betekent dat de ondernemer nog een keer de kans krijgt om het te herstellen, of te vervangen. En als dat niet binnen een redelijke termijn gebeurt, dan kun je de overeenkomst ontbinden en moet de ondernemer het geld terugbetalen', aldus Wokke.
Maar bij zo'n canvasafdruk is de vraag: wat mag je verwachten? Wokke: 'Als ik een hele lage kwaliteit foto upload, zeggen de systemen vaak al dat je een minimaal aantal pixels moet uploaden.' Het is logisch dat je niet kunt verwachten dat een foto in lage resolutie ineens in full-HD op je canvas verschijnt. Maar, voegt Wokke toe: 'als de kleuren heel flets zijn, als het lijkt alsof die op waren, dan heb je al wel extra argumenten om aanspraak te kunnen maken op die garantie.'
En hoe zit het bij gordijnen met een verkeerde maat?
Het is in ieder geval zaak goed vast te leggen wat de afgesproken maten zijn voor de gordijnen. Wokke: 'je hebt afmetingen doorgegeven, en als die vervolgens niet kloppen, dan beantwoordt het niet aan de overeenkomst. Dan kun je verschillende dingen eisen, zoals herstel of vervanging.'
Wat te doen als je aanspraak wil maken op de garantie?
Neem contact op met de verkoper als het product niet goed (ondeugdelijk) is, die is namelijk in de eerste plaats verantwoordelijk. De verkoper moet je een kosteloze reparatie of een nieuw product aanbieden. Daar hoef je niet voor bij te betalen. Je kunt daarvoor de voorbeeldbrief van de ConsuWijzer gebruiken: Niet eens met bijbetalen voor repareren of vervangen product.
Kan de verkoper niet vervangen of repareren? Of wil hij dat je daarvoor bijbetaalt, en vind je dat onterecht? Dan kun je deze voorbeeldbrief gebruiken om de koopovereenkomst te ontbinden. Dan heb je recht op je geld terug.
Meer over garantie bij ondeugdelijke producten vind je bij de ConsuWijzer.