Op wintersport? Voorkom financiële uitglijders en zorg dat je je goed verzekert
Heb jij een wintersportreis op de planning staan? Wees je er dan van bewust dat je bij een ongeluk niet (volledig) gedekt bent door je zorg- of reisverzekering. Omdat de kosten erg hoog op kunnen lopen, is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Vele Nederlanders reizen jaarlijks naar wintersportgebieden in landen als Oostenrijk, Frankrijk en Italië om te kunnen skiën of snowboarden. Deze vakanties hebben natuurlijk plezier als uitgangspunt, maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. 'Het is eigenlijk een must om een extra wintersportdekking af te sluiten', zegt verzekeringsexpert Bas Knopperts van Independer.
Hoger zorgtarief in ski-oorden
Mocht je een ongeluk krijgen, dan dekt je basiszorgverzekering de medische kosten tot het Nederlandse tarief (het bedrag dat je in Nederland voor de zorg zou betalen). Het probleem is dat in wintersportgebieden met name privéklinieken zijn die hogere tarieven rekenen. Alles boven het Nederlandse tarief wordt niet gedekt en zal je dus uit eigen zak moeten betalen.
Daarbij kan het gebeuren dat je van de piste moet worden gehaald als je echt een harde klap maakt, waarbij er bijvoorbeeld een reddingsbanaan of een helikopter aan te pas moet komen. 'Deze opsporings- en reddingskosten kunnen enorm in de papieren lopen. Je hebt het dan al snel over duizenden euro's', zegt Knopperts.
Wintersportdekking: lage premie, hoog verzekerd bedrag
Je bent verzekerd tegen deze mogelijke kosten als je een extra wintersportdekking afsluit. 'De hoogte van de premie verschilt per verzekeraar, maar vaak ligt de premie nog onder de één euro per maand', aldus Knopperts. Dus voor nog geen twaalf euro per jaar ben je verzekerd tegen kosten die in de duizenden euro's kunnen lopen. 'Voor de premie hoef je het dus zeker niet te laten.'
Volgens hem is de wintersportdekking bij de meeste verzekeraars vrijwel hetzelfde, dus daar zul je je niet echt in te hoeven verdiepen. 'Wat we wel aanraden is om ook de dekking voor geneeskundige kosten af te sluiten, voor het geval je in een dure privékliniek belandt.' Ook hier betaal je niet meer dan een paar euro per maand voor. Deze extra dekking kun je afsluiten op zowel je zorgverzekering als de reisverzekering.
Nog een ander punt: als je een ongeluk krijgt terwijl je off-piste bent gegaan, wordt dit vaak niet verzekerd door je wintersportdekking. Er zijn overigens wel verzekeraars waarbij dit binnen de wintersportdekking valt.
Hoe zit het met de verzekering van ski-uitrusting?
Bij een wintersportverzekering maak je ook gebruik van relatief dure uitrusting. Spullen die je zelf meeneemt zijn bij verlies, beschadiging of diefstal gedekt door je reisverzekering. Weet wel dat hier een maximum aan zit, bijvoorbeeld duizend euro. Check je polis dus goed zodat je weet hoeveel je vergoed kunt krijgen.
Spullen die je huurt zijn eveneens verzekerd op je reisverzekering. En ook als je onverhoopt geen gebruik kunt maken van je gehuurde ski's of skipas, bijvoorbeeld doordat je een ongeluk hebt gehad, valt dit onder de dekking.