Openbaar vervoer rijdt weer volgens normale dienstregeling

20200602 coronamondkapjes.jpg

Het openbaar vervoer rijdt vanaf dinsdag weer grotendeels volgens de reguliere dienstregeling. Wel kunnen er nog flink minder reizigers mee dan normaal, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom geldt nog altijd de regel dat mensen alleen het ov nemen als dit noodzakelijk is. In de bus, trein, tram, metro en op de pont is een mondkapje verplicht. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

'NS rijdt het maximale aantal treinen dat voor haar medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden', aldus het vervoersbedrijf. Alleen de stoelen aan de raamzijden, voorzien van een groene sticker, zijn beschikbaar voor reizigers. Daardoor is ongeveer de helft van de stoelen in de trein te gebruiken.

Middelbare scholieren moeten ov ontwijken

Middelbare scholieren, die dinsdag ook weer beginnen, moeten als ze binnen een straal van 8 kilometer van hun school wonen, lopend of fietsend gaan, of zich laten halen en brengen door hun ouders. Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB vraagt scholieren die wel met het ov moeten reizen dit te doen tussen 09.30 en 14.30 uur. Hierover is overleg met de scholen.

Tevredenheid over eerste paar dagen

De openbaarvervoerbedrijven in Nederland zijn tevreden over de eerste twee dagen dat het verplicht is een mondkapje te dragen. Grote problemen hebben zich niet voorgedaan, meldt OV-NL, de organisatie waarin alle openbaarvervoerbedrijven verenigd zijn.

'Doe je mondkapje op voordat je instapt'

Wel ontstaan soms opstoppingen omdat mensen pas hun mondkapje opdoen als ze de trein, tram, bus of metro instappen. 'Zorg er dus voor dat je het mondkapje al op hebt voorafgaand aan instappen, dat zorgt voor een goede doorstroming', zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL.

Volmeldingen

OV-NL meldt dat er dinsdag minder 'volmeldingen' van de voertuigen zijn. Dat komt doordat het volume van het ov in Nederland zo maximaal mogelijk is opgeschaald. 'We hopen dat deze lijn zich op deze manier doorzet. Daarom doen we nogmaals de oproep: werk thuis als het mogelijk is. Reis alleen als het noodzakelijk is en vermijd drukke plekken. Als we zo doorgaan, kan het openbaar vervoer in Nederland de komende maanden de versoepelingen goed ondersteunen.'

Bron: ANP