Openbank geeft maar liefst 2% rente op spaargeld. Hoe kan dit?
Terwijl de spaarrente in Nederland lager en lager wordt, komt er een nieuwe bank uit de lucht vallen die twee procent rente over spaargeld uitkeert. Hoe is het mogelijk dat een bank zo veel kan uitkeren, terwijl de rente over het algemeen rond het nulpunt zit?
Openbank is een digitale bank, ontwikkeld door de Spaanse grootbank Grupo Santander, die zich deze week op de Nederlandse markt heeft gepresenteerd. Hiervoor was de bank al actief in Europese landen als Griekenland, Portugal, Duitsland en natuurlijk Spanje. Doordat Openbank alleen online diensten aanbieden, geen kantoren heeft en in meerdere landen actief is, zijn er (volgens Openbank zelf) meer mogelijkheden om diensten goedkoper aan te bieden.
Hoge rente als tijdelijk promotiemiddel
Als nieuwe klant bij Openbank krijg je een zogeheten ‘Welkom Spaarrekening’. Op deze rekening ontvang je inderdaad twee procent rente. Let wel op: deze hoge rente is een promotiemiddel van de Openbank en geldt alleen voor de eerste 5000 euro en slechts voor een half jaar. Daarna schrijft Openbank je geld automatisch over naar een ‘Open Spaarrekening’, waarop het rentepercentage 0,01 is. Dit staat ongeveer gelijk aan wat de meeste banken op dit moment als rente hanteren. Je kan rekeningen bij Openbank gratis openen en opzeggen wanneer je wilt.
Openbank en het depositogarantiestelsel
Openbank is aangesloten bij het Spaanse depositogarantiestelsel, wat onder dezelfde Europese regelgeving valt als het Nederlandse garantiestelsel. Dankzij deze regelgeving wordt spaargeld tot 100.000 euro beschermd, dus ook bij Openbank. Bij eventueel faillissement krijg je al je spaargeld tot 100.000 euro gewoon terug. Heb je meer dan 100.000 euro aan spaargeld? Dan is het algemene advies om dit spaargeld over verschillende banken te verspreiden. Bij iedere nieuwe bank waar je geld stort, begint de teller voor het depositogarantiestelsel namelijk weer op nul.
Bron: DNB / RTLZ / Openbank