Opening mondkapjeswinkel in Amsterdam levert veel kritiek op

mondkapjes-amsterdam-18-04-2020-780.jpg

De opening van een mondkapjeswinkel in het centrum van Amsterdam levert veel kritiek op. Bij de winkel kan alleen met contant geld worden betaald, zo staat geschreven op een bord voor het pand. GroenLinks gaat het college vragen om na te gaan of er ingegrepen kan worden. Dat meldt AT5.

De mondkapjes die worden verkocht zouden van het type FFP2 zijn. Dat zijn de maskers met een filter die ook in de zorg worden gebruikt en waar wereldwijd een enorm tekort aan is. De mondmaskerwinkel accepteert geen pinbetalingen en verwijst klanten naar de dichtstbijzijnde geldautomaat.

'Zie virus niet als verdienmodel'

De maskers zijn vrij prijzig: per stuk betaal je negen euro, koop je er drie dan ben je 25 euro kwijt. GroenLinks-raadslid Imane Nadif neemt het hoog op. 'Dit virus moeten we samen bestrijden en niet gaan zien als verdienmodel. Deze ontwikkeling baart ons zorgen', zegt ze in een reactie.

Mocht het pand een detailhandelsbestemming hebben, dan mogen er officieel maskers verkocht worden. Nadif: 'Dat neemt niet weg dat dit onwenselijk is, de maskers zijn hard nodig in de zorg en daarbij zijn de prijzen ook veel te hoog. De vraag is ook of de maskers voldoen aan de eisen. Het NVWA gaat hierover, mensen kunnen melding maken als dat het geval is.'

Bron: ANP

Meer over