Opgepakt voor openstaande boete

Een APK vergeten, te hard gereden of een onverzekerde brommer in de schuur laten staan: je kunt er een fikse boete voor krijgen.

Het gebeurde vorig jaar 92.500 keer: burgers die hun verkeersboete niet konden betalen kregen een gijzelingsverzoek. Mensen die zo’n verzoek ontvangen, kunnen in de cel belanden. In veel gevallen zorgt de rechter ervoor dat dit niet gebeurt, maar toch worden er jaarlijks honderden mensen vastgezet.

Onverzekerde auto of brommer

Het gaat niet alleen om verkeersboetes - zoals te hard rijden - de kosten lopen vooral hoog op als je een onverzekerde auto of brommer hebt staan. Geef je dit niet op tijd door (het zogenaamd schorsen van een kenteken), dan zijn daar hoge kosten aan verbonden. Volgens de Raad voor de Rechtspraak zijn onverzekerde auto’s een van de belangrijkste oorzaken van de forse stijging aan gijzelingsverzoeken.

Bezorgd

De Raad voor de Rechtspraak is bezorgd over dit beleid van het Openbaar Ministerie (OM). Rechters zien nog vaak dat mensen wel bereid zijn de boete te betalen, maar dat zij dat domweg niet kunnen.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen met grote schulden of psychische problemen of zelfs om daklozen. De gijzeling levert bovendien niks op, zegt de Raad. Mensen zitten langere tijd vast, maar de boete blijft bestaan.

Bijzondere situaties

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) int de verkeersboetes in opdracht van het Openbaar Ministerie. Het CJIB wijst erop dat opgelegde financiële sancties moeten worden betaald. Maar zegt het CJIB, wanneer er sprake is van een bijzondere situatie wordt wel degelijk naar de individuele persoon gekeken.

De Nationale Ombudsman gaat uitgebreid onderzoek doen naar deze problematiek. Lees meer in het persbericht op hun website.

Lees de reactie van het Centraal Justitieel Incasso Bureau

Lees de reactie van het Openbaar ministerie

Bekijk het fragment van Recht in de regio (NCRV), waarin meester Visser zich opwindt over de situatie van gedupeerde Marc.

Forumreacties

159
  • Door Radar

Een APK vergeten, iets te hard gereden of een onverzekerde brommer in de schuur laten staan: je kunt er een fikse boete voor krijgen. Jaarlijks worden er honderden mensen in de gevangenis gezet omdat zij hun boete niet kunnen betalen. De Raad voor de Rechtspraak en de Nationale Ombudsman zijn te gast in de studio. Maandag 19 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Meer over dit onderwerp: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/19-01-2015/opgepakt-door-openstaande-boete/

  • Door wieder

de gevangenis in omdat je een brommer onverzekerd in de schuur hebt staan? Is dat niet een beetje erg veel overdreven? En dat het systeem automatisch werkt is beslist geen voordeel. Een ongebruikte brommer van bijv. een overleden familielid lijkt me een goede reden om em in de schuur te laten staan. Dat systeem is gewoon rot..

  • Door Captain Pervert

"Jaarlijks worden er honderden mensen in de gevangenis gezet" Een jaar is heel lang en "honderden" is op 17 miljoen Nederlanders heel erg weinig. Dit kunt je lezen als: er wordt bijna nooit bijna niemand in de gevangenis gezet omdat ze hun boetes niet kunnen betalen. En bij deze extreme uitzonderingssituaties kun je zelf wel invullen wat voor extreme randgevallen dit zijn. Mensen met idioot hoge schulden, licht verstandelijk beperkt, junks, etc.