Oplader niet grootste veroorzaker van woningbrand

telefoon-opladen-risico-081117.jpg

Laptop-, tablet- en telefoonopladers veroorzaken vaak woningbranden, zo meldde de Telegraaf dinsdag, maar volgens NRC is die claim ongefundeerd.

De Risicomonitor Woningbranden waarschuwt dat laptop-, tablet- en telefoonopladers steeds vaker woningbranden veroorzaken door oververhitting van de accu of batterij. Cijfers van het CBS wijzen echter uit dat ander elektrische apparatuur een groter risico vormen, zo staat op de site van het NRC.

Opladers, en dan voornamelijk exemplaren zonder het CE-keurmerk, zouden een gevaar vormen wanneer ze lange tijd gebruikt worden. Daarom raadde de brandweer aan om laptops, tablets en telefoons 's nachts niet op te laden. NRC wijst er echter op dat cijfers ontbreken en niet bevestigd kan worden dat opladers daadwerkelijk een risico vormen voor brandveiligheid.

Wasdroger is grootste boosdoener

Eerdere publicaties van 'Brandweerstatistiek' van het CBS bevestigen wel dat ongeveer de helft van woningbranden veroorzaakt wordt door elektrische apparatuur. 'Dat is uiteraard meer dan alleen de oplader van een smartphone,' zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Alle apparatuur met een stekker behoort dus tot deze categorie, van breedbeeld-tv tot tosti-ijzer en van laptop tot airfryer. De wasdroger staat met stip op de eerste plaats van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken, meldt de brandweer.

Onvoorzichtigheid bij roken

De meest voorkomende oorzaak van dodelijke woningbranden in 2016 was onvoorzichtigheid bij roken, zo valt te lezen in het Jaaroverzicht fatale woningbranden 2016 van het Instituut Fysieke Veiligheid. Op de tweede plaats staat 'de technische oorzaak van apparatuur', maar opladers vielen daar in 2016 nog niet onder. Wel: een tafelcontactdoos, een tv en een vochtige oplaadbare tondeuse.

Buis noemt de bewering dat de accu behoort tot een van de belangrijkste oorzaken van een brand 'te gortig' en NRC beoordeelt de stelling als ongefundeerd.

Bron: NRC