Opleiding betalen? Deze tegemoetkomingen kun je krijgen

Een opleiding is altijd prijzig. Weet dat je in sommige gevallen een tegemoetkoming kunt krijgen. Wij brengen de belangrijkste kostenposten en fondsen in kaart.
Waar betaal je voor?
Betaal je een opleiding voor minderjarig kind dat naar de middelbare school gaat? dat betaal jet vermoedelijk borg voor de studieboeken. Als er sprake is van een borg, dan moet de school vooraf duidelijk maken hoe hoog dit bedrag is en wanneer zij het zullen inhouden.
Werkt de school met tablets of laptops? Die zijn vaak niet gratis. Scholen kunnende aanschaf van zo'n apparaat aanbevelen, maar nooit verplichten. Voor mensen die geen laptop of tablet kunnen kopen, moet de school een altnatief bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een leenlaptop. het kan zijn dat de school voor zo'n leenlaptop een vrijwillige bijdrage vraagt.
Zo'n vrijwillige bijdrage wordt ook vaak gevraagd voor uitjes, excursies of schoolkampen. Kun je deze kosten moeilijk dragen? Dan is het altijd goed om hierover in gesprek te gaan met de school. Meestal zijn er mogelijkheden om gespreid te betalen. Ook bieden scholen vaak kortings- of kwijtscheldingsregelingen.
Algemene tegemoetkoming schoolkosten
Naast tegemoetkomingen vanuit de scholen zelf, zijn er ook algemene regelingen. Zo zijn er verschillende fondsen die bepaalde kosten voor bijvoorbeeld schoolkampen, een fiets of een laptop vergoeden als dit nodig is. Twee bekende zijn het Nationaal Fonds Kinderhulp en de Stichting Leergeld.
Ook gemeenten bieden soms vergoedingen, zoals bijzondere bijstand. Voor meer informatie kun je terecht bij de gemeente waar je woont.
Ouder dan 18 jaar?
Voor minderjarige kinderen hoef je geen lesgeld te betalen, maar voor meerderjarigen wel. Ben je tussen de 18 en 30 jaar of ouder, en volg je voltijd vmbo, havo, vwo of vavo? Dan kun je een tegemoetkoming voor het lesgeld aanvragen. Ook voor deeltijdleerlingen boven de 18 zijn er tegemoetkomingen mogelijk, maar hiervoor gelden extra voorwaarden. Die hebben onder andere te maken met je woonsituatie. Op de webiste van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) vind je meer informatie.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste Radar-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.
Bronnen: rijksoverheid.nl, nibud.nl, kinderhulp.nl, leergeld.nl, stichtingjarigejob.nl