Opnieuw bewijs dat vaccinaties geen autisme veroorzaken

vaccineren-onderzoek-autisme-05032019.jpg

Grootschalig onderzoek toont aan dat de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) niet zorgt voor autisme bij kinderen.

Aan het onderzoek deden 650.000 kinderen mee die zijn geboren tussen 1999 en 2010. Tot 2013 volgden de onderzoekers deze kinderen. 6517 van de kinderen kreeg een diagnose binnen het autismespectrum.

Onderzoekers vergeleken de resultaten van kinderen die wel en geen vaccinatie kregen. Conclusie: kinderen met een BMR-vaccinatie hebben geen hoger risico op autisme.

Kritiek op eerdere studie

Eerder onderzoek, van dezelfde onderzoekers, concludeerde hetzelfde in een vergelijkbare studie uit 2002. De onderzoekers kregen toen kritiek op de studie. De onderzoekers zouden niet hebben gekeken naar de gevoeligheid van kinderen voor autisme na een vaccinatie. In de nieuwe studie hebben de onderzoekers rekening gehouden met de kritiek.

Fout onderzoek

Het idee dat vaccinaties kunnen leiden tot autisme komt van een onderzoek uit 1998 door de arts Andrew Wakefield. Het onderzoek was gedaan met vervalste gegevens, en werd daarom later teruggetrokken. Wakefield mocht hierna zijn beroep ook niet meer uitoefenen.

Daling vaccinatiegraad

Nog steeds zijn er mensen die beweren dat er een link is tussen vaccineren en autisme. Hierdoor daalt de vaccinatiegraad. Minder kinderen worden dus gevaccineerd. Dit kan leiden tot een toename van ziektes zoals de mazelen.

Als 95 procent van de kinderen is gevaccineerd tegen erge ziektes, dan is er vrijwel geen kans meer op verdere besmetting. De vaccinatiegraad is nu zo'n 92 procent.

Bron: NOS