Opnieuw onderzoek naar effectiviteit MS-medicijn Fampyra

onderzoek-effectiviteit-ms-medicijn-fampyra-07022019.jpg

Onderzoekers gaan opnieuw kijken of het medicijn Fampyra mensen kan helpen die lijden aan multiple sclerose. Het Zorginstituut, dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert over medicijnen, concludeerde tot twee keer toe dat Fampyra niet bewezen effectief is. Op basis van dat advies besloot minister Bruno Bruins (Medische Zorg) het middel niet toe te laten tot het basispakket.

Petitie met meer dan 41.000 handtekeningen

Het middel werd eerder tijdelijk vergoed, maar daar kwam na het meest recente advies van het Zorginstituut een einde aan. Een aantal MS-patiënten meent wel degelijk baat te hebben bij het middel en bood een petitie aan in de Tweede Kamer, met meer dan 41.000 handtekeningen.

Fabrikant Biogen en de Nederlandse Vereniging van Neurologie (NVN) gaan nu samen kijken of er niet tóch een bepaalde groep patiënten is die baat kan hebben bij Fampyra. Het verdere onderzoek wordt betaald door Biogen en de NVN, er wordt geen belastinggeld voor vrijgemaakt.

Conclusie over zes maanden

De partijen hopen over zes maanden hun conclusies te presenteren, aldus Bruins. Tot die tijd blijft het middel buiten het basispakket.

Lees ook: MS-medicijn Fampyra niet meer vergoed

Bron: ANP