Oppositie kritisch over gaswet Groningen

gaswinning-groningen-280618.jpg

Oppositiepartijen maken gehakt van de plannen waarmee de regering in 2030 een einde wil maken aan de gaswinning in het door aardbevingen geteisterde Groningen. Volgens de SP maakt het huidige wetsvoorstel van Groningers 'tweederangsburgers', terwijl die juist zekerheid en duidelijkheid nodig hebben.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman laakt het ontbreken van een einddatum voor het stoppen. Volgens haar maken de plannen zelfs nog méér gaswinning mogelijk. Ook kan na een aardbeving niet meer worden ingegrepen. Volgens Beckerman worden zo bewust mensen in gevaar gebracht: 'Veiligheid van de Groningers staat niet voorop.'

Ook de PVV kritiseert dat in de wet geen einddatum wordt genoemd. 'Het komt erop neer dat we de minister op zijn blauwe ogen moeten geloven', aldus PVV'er Alexander Kops in een debat over de plannen. Hij spreekt over een voorstel met veel vaagheden en tegenstrijdigheden.

Aansprakelijkheid gasbedrijf NAM

Ook GroenLinks, dat net als andere oppositiepartijen blij is met het streven de gaskraan dicht te draaien, uit twijfels over het wetsvoorstel. Kamerlid Tom van der Lee plaatst vraagtekens bij onder meer de aansprakelijkheid van gasbedrijf NAM. Waarom moet NAM nadelige gevolgen voortaan slechts beperken en niet voorkomen, zo vraagt hij zich af.

Gaswinning naar nul

De PvdA vindt het goed dat de gaswinning naar nul gaat, maar Kamerlid Henk Nijboer heeft ook 'zorgen' over de wet. Daarnaast vindt hij het niet fatsoenlijk hoe de Kamer op de hoogte wordt gebracht door verantwoordelijk minister Eric Wiebes (Economische Zaken). 'Dat kan toch niet zo?'.

Twee organisaties die opkomen voor Groningers die te lijden hebben van aardbevingen, pleiten ervoor dat het wetsvoorstel nog niet in stemming wordt gebracht. Het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging zijn van mening dat het voorstel nog te veel onduidelijkheden bevat.

Bron: ANP