Opslagbedrijf Shurgard laat mensen niet bij hun spullen na grote brand
Op 1 januari woedde een brand op het terrein van drie bedrijven aan de Industrieweg in Zoetermeer. Een van de getroffen bedrijven is Shurgard, waar mensen een opslagruimte konden huren. De huurders van een opslagruimte in het uitgebrande pand in Zoetermeer mogen niet checken of er toch nog spullen tussen de boxen zitten.
Iets tastbaars
'Er gaat een grote grijper door de spullen heen en ik heb geen idee of er nog iets bij zit wat het had gered', vertelt gedupeerde Nancy Ots voor de hekken van het terrein. Complete inboedels, erfstukken, motoren, noem maar op, ze zijn verdwenen. Liora Snels maakt voor haar werk kostuums en had onder andere haar werkspullen gestald in een opslagruimte. 'Ik zou graag willen kijken of er nog iets tastbaars tussen zit. Al is het maar de helft van een foto in een fotolijstje,' zegt zij. Liora en Nancy zijn één van de velen gedupeerden van de brand. Shurgard Zoetermeer heeft op locatie ongeveer 900 units.
Naast financiële schade hebben de spullen vaak een emotionele waarde. 'Mijn man is 14 maanden geleden overleden en alle herinneringen voor de kinderen lagen in een box opgeslagen', vertelt Nancy. 'Shurgard heeft gezegd dat ze zouden gaan beginnen met ruimen, maar daar was ik het niet mee eens. Ze hebben het alleen aangegeven, maar met mijn weerwoord hebben ze niks gedaan.'

Hele hebben en houden weg
De mensen mogen niet bij hun spullen en dat zorgt voor veel onrust bij de gedupeerden. 'Ze zijn snel gaan ruimen. Ik snap het niet, net alsof ze bewijs willen verdoezelen. Ze pakken onze spullen af. Ze zeggen dat het hele terrein is afgebrand. Maar er zijn echt nog wel dingen die het overleefd hebben', vertelt Nadine Gladdines.
'Onze hele hebben en houden zat in de box. Onze hele inboedel stond daar, want we hebben het huis verkocht. We wilden het tijdelijk opslaan. Onze box leek nog deels intact, de deur werd eruit gesloopt en toen is letterlijk met een graafmachine alles eruit gehaald', vertellen gedupeerden Michelle Poelman en Patrique Wellens.
Geen toestemming geven
Na onderzoek van de politie op locatie heeft de gemeente Zoetermeer het terrein weer overgedragen aan Shurgard. De ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de ontruimingswerkzaamheden. Schade-expert Jeroen Bolier staat ongeveer 300 gedupeerden bij. 'Shurgard heeft aangegeven de spullen te gaan ruimen, maar daar probeerden wij alles tegen te doen. Het is namelijk voor de gedupeerden belangrijk om afscheid te nemen van de spullen. En het blijven immers hun spullen. Zij hebben nooit toestemming gegeven om het te ruimen', vertelt Jeroen Bolier.
Consumentenrechtadvocaat Maryse Oranje beaamt dit. 'Het blijft nog steeds eigendom van deze mensen en dat blijft een heel sterk recht. Wie kan bepalen of iets helemaal is vergaan? Dat is alleen de eigenaar zelf, een half fotolijstje is misschien voor de ene persoon nog wel van waarde. Enkel als iets helemaal is vergaan is het eigendom voorbij.'
Bewijzen voor verzekeraar
'De verzekering heeft bewijzen nodig, zoals foto's. Als je de verzekering bijvoorbeeld niet bij Shurgard hebt afgesloten, is het belangrijk dat je foto's als bewijs hebt. De gedupeerden hebben geen toestemming tot het terrein, wat dit alles zeer lastig maakt. Zo sta ik ook gedupeerden bij die motoren kwijt zijn door de brand. De RDW wil foto's zien van de schade of kentekenplaatjes als die er nog zijn, maar hoe dan?' vertelt Jeroen Bolier.
Shurgard geeft aan dat het een allesverwoestende brand is geweest. Toch is er nog wel het een en ander terug te vinden, zoals mokken en papieren.


Asbest op terrein aanwezig
Er zijn asbesthoudende materialen aangetroffen op het terrein. 'Als je kijkt naar de saneerwerkzaamheden zie je dat personen niet constant in pakken rondlopen. En al heb je wel met veiligheidsredenen te maken zou ik mensen toch de gelengheid geven, hetzij met een pak aan en een masker op, om te kijken of er nog iets is van waarde tussen zit. En laat ze de status van de situatie zien', vertelt Jeroen Bolier.
Waar moet je op letten als je een opslagruimte gaat huren?
- Sluit altijd een verzekering af als je spullen buitenshuis gaat opslaan. Dit zit meestal niet standaard bij de inboedelverzekering van je huis. Vaak weet men dit niet en ontstaat daar een misverstand over.
- Kijk verder dan de verzekering die wordt aangeboden door het bedrijf waar jij je opslagruimte gaat huren. De prijzen kunnen uiteenlopen.
- Let goed op dat het je een gecertificeerde verzekeraar uitkiest.
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
71In opslagloodsen van Shurgard is een grote brand ontstaan, waardoor veel kostbare spullen verloren zijn gegaan. Gedupeerden krijgen niet de kans om te kijken of er nog spullen te redden zijn. Ze staan machteloos. Bekijk het fragment hier
Zal waarschijnlijk een verzekeringskwestie zijn.
Of er is sprake van gevaarzetting.