Opvouwbare scootmobiel mag niet mee in de bus – Reactie provincie Brabant

provincie-brabant-14092020-780.jpg

Hieronder lees je de reactie van de provincie Brabant op de uitzending van Radar over een scootmobielgebruiker die haar ingeklapte scootmobiel niet mee mag nemen in de bus.

'In ons bestek staat dat een gewone scootmobiel niet in de bus mag, dat is uit veiligheidsoverwegingen. De veronderstelde grootte, zwaarte en de constructie van de scootmobiel kan gevaarlijk zijn voor andere passagiers in de bus. De inklapbare scootmobiel wordt niet apart benoemd in de regels en richtlijnen van de Rijksoverheid (Besluit en Regeling toegankelijkheid van het openbaar vervoer). Die valt daarom onder de hulpmiddelen die mensen mee mogen nemen in de bus. Voor deze hulpmiddelen zijn regels opgesteld wat betreft maximum afmetingen en -gewicht.
 
Het College voor de Rechten van de Mens vindt, naar aanleiding van een vergelijkbare zaak, dat als een gebruiker een ingeklapte scootmobiel als handbagage mee de bus inneemt, dit geen probleem moet zijn. Dat vinden wij ook en ook Hermes schrijft iets soortgelijks op zijn site: als een gebruiker bij de halte klaar staat met een ingeklapte scootmobiel die als bagage kan worden vervoerd en past in de daarvoor aanwezige ruimte, dan mag die mee. Het inklappen van de scootmobiel is de verantwoordelijkheid van de reiziger, voor het ov geldt namelijk dat iemand zelfstandig moet kunnen reizen.
 
Is de scootmobiel niet ingeklapt, maar niet groter of zwaarder dan de regels voor hulpmiddelen voorschrijven, zou die in principe ook mee mogen in de bus. Daarvoor geldt in zijn algemeenheid natuurlijk wel dat de scootmobiel altijd op een veilige manier vervoerd moet kunnen worden. Die niet ingeklapte scootmobiel moet dus of op de rem staan zonder een gevaar te vormen of goed gezekerd kunnen worden. En dat is ter beoordeling aan de vervoerder, aangezien die de verantwoordelijkheid heeft voor alle passagiers in de bus. We zullen op zo kort mogelijke termijn met Hermes om de tafel gaan om te zoeken naar een oplossing.
 
Om de verwarring omtrent de scootmobiel op te lossen, lijkt het ons een goede zaak als het ministerie van I&W en VWS de aanbeveling van het College voor de Rechten van de Mens overneemt en kijkt of de toegankelijkheidseisen voor een bus in het Besluit en de Regeling toegankelijkheid van het openbaar vervoer worden verduidelijkt. Daarnaast vragen nieuwe ontwikkelingen mogelijk om nieuwe toepassingen die ministerie, provincies, vervoerders en reizigersoverleg moeten bespreken zodat daar bij nieuwe aanbestedingen rekening mee gehouden kan worden. Zodat reiziger en vervoerder weten waar ze aan toe zijn.'