Orthodontie - Reactie Zorgverzekeraars Nederland

Reactie Zorgverzekeraars

Radar vroeg Zorgverzekeraars Nederland over hoe de indicatieve lijst werd samengesteld en hoe ze nu naar de staat daarvan kijken. Lees de reactie van het bedrijf hieronder.

Hoe kan het dat er mensen zijn met deze afwijkingen en toch een afwijzing krijgen van de zorgverzekeraar?

"Adviserend tandartsen brengen aan de zorgverzekeraar advies uit of een aangevraagde behandeling voor vergoeding in aanmerking komt op basis van wet- en regelgeving. Zij doen daarbij geen uitspraak over de medische noodzakelijkheid."

De indicatieve lijst is opgesteld in 1995, in hoeverre is deze lijst nog up to date volgens ZN?

"Het betreft een indicatieve lijst van aandoeningen waaraan kan worden gedacht als het gaat om een ernstige functiestoornis. Dat biedt naar onze mening een goed houvast. Het voorkomen van een aandoening op de ‘Indicatieve lijst’ op zich, geeft niet automatisch aanspraak op bijzondere orthodontische hulp."

Wij hebben te horen gekregen dat onder andere ZN in gesprek is om de lijst aan te passen. Waarom is het van belang om de lijst nu aan te passen? Wat zal er worden aangepast?

"De aanpassingen betreffen vooral verduidelijking wat wel en niet gezien zou kunnen worden als ernstige functiestoornis, omdat de huidige lijst niet altijd eensluidend wordt uitgelegd."

Komen er meer aandoeningen op die lijst die vanuit de basisverzekering wel worden vergoed?

"Daarover zijn we in overleg, daar kunnen we nu geen uitspraken over doen. Bovendien bepalen zorgverzekeraars niet wat in de basisverzekering zit. Dit bepaalt de overheid."

Spelen kosten daarbij een belangrijke rol?

"Nee, die spelen hierbij geen rol, verzekerden/patiënten moeten krijgen waarop zij op basis van regelgeving recht hebben."

Meer over