background branding

'Oude kankerpatiënt wordt slecht behandeld'

De zorg is slecht toegerust voor de behandeling van kanker bij ouderen. Oorzaak is een groot kennistekort, waardoor ouderen worden overbehandeld of onderbehandeld. Dat stelt KWF Kankerbestrijding dinsdag in een eigen publicatie.

De oudere kankerpatiënt krijgt vaak medicijnen die niet op de eigen leeftijdsgroep zijn getest. Ook worden behandelingen als chemotherapie nogal eens ten onrechte ontzegd. Door de vergrijzing en de opmars van kanker stijgt het aantal ouderen met kanker de komende jaren explosief. Als de ziekte ontdekt wordt, is nu 60 procent van de patiënten boven de 65 jaar.

Volgens KWF zijn senioren met kanker kwetsbaarder omdat ze vaak ook ander ziektes hebben als hartkwalen en diabetes. Fysieke en geestelijke beperkingen maken de behandeling er evenmin gemakkelijker op. Leeftijd is geen maatstaf, vitaliteit wel.

De organisatie pleit onder meer voor de opleiding van specialisten op het gebied van kanker en ouderen en (bij)scholing van nieuwe en huidige zorgverleners. KWF wil zelf een bijzonder hoogleraar kanker en ouderen aanstellen.

Bron: ANP