Oude kleding: wat kun je ermee doen?

textielbak-18-07-2019-780.jpg

Welke kleding en wat voor soorten ander textiel kun je kwijt in de textielcontainer? Radar spreekt met Sympany, een organisatie die door het hele land textiel inzamelt en met brancheorganisatie Vereniging Herwinning Textiel (VHT).

Kledinginzamelaars luidden eerder deze week de noodklok. De organisaties zeggen dat kleding erg vervuild kan raken door chemisch afval of huisvuil dat in de containers wordt gegooid. Het gevolg: het textiel kan niet meer doorverkocht of hergebruikt worden.

Mag je ook kleding met vlekken en gaatjes inleveren?

Heb jij kleding die je niet meer gebruikt? Dan kun je die kwijt in de speciale inzamelbakken voor textiel. Daar mogen ook kleren in met gaatjes en vlekken, vertelt Sympany. Heb je schoenen met loshangende zolen? Ook die mag je inleveren.

Textiel dat niet meer doorverkocht kan worden, kan namelijk ook gerecycled worden. De loszittende zolen kunnen bijvoorbeeld weer samengesmolten worden tot nieuwe zolen.

Gebruik wel je gezond verstand bij het inleveren van de kleding. Heb je door de modder liggen rollen, of is het textiel helemaal besmeurd? Volgens VHT en Sympany kun je die kleding beter niet meer inleveren.

Waar moet je op letten als je de kleding weggooit?

Een belangrijk punt volgens Sympany: doe de kleding in een afgesloten zak! Doe je dat niet, en er wordt een blik verf in de container gegooid, dan is de kleding niet meer te hergebruiken en ook niet meer te recyclen. Door de opdrogende verf wordt het textiel hard en dus onbruikbaar.

Zo'n afgesloten zak is volgens VHT overigens ook van belang als de kleding in de bak nat wordt, bijvoorbeeld bij ondergrondse containers die volstromen bij regenbuien.

En let op, zegt Sympany, die containers zijn niet bedoeld voor restafval. Belanden er andere zaken in de kledingbak dan kunnen die de boel vervuilen.

De containters zijn trouwens ook niet bedoeld voor elektronische apparaten die nog hergebruikt kunnen worden. Wil je elektronica weggooien, check dan bij je gemeente waar je de apparaten kunt inleveren. (zoek op Google 'afvalscheiddingsstation [jouw gemeente]' of: 'milieustraat [jouw gemeente]')

Mogen kussens en dekbedden ook in de textielbak?

Kussens en dekbedden in de textielcontainer? Bij veel gemeenten is dat niet toegestaan. Wat je er dan mee kunt doen wisselt per gemeente, check even op de site van jouw gemeente waar je beddengoed kwijt kunt. Wegbrengen voor recycling loont overigens ook echt, vertelt Sympany, zo is bijvoorbeeld dons erg goed te hergebruiken.

En als je kleding koopt, waar kun je dan alvast op letten?

VHT ziet een 'fast fashion'-trend, waarbij goedkopere kleding wordt gemaakt die niet lang te gebruiken is. 'Ik denk dat nu wel bij de maatschappij duidelijk wordt dat goedkope kleding relatief snel kapot gaat, maar wel exact dezelfde milieu-afdruk heeft als een T-shirt, polo of trui van goede kwaliteit.'

En een simpel advies van Sympany: 'Koop minder!'

Ben je toch toe aan iets nieuws in je kast, dan kun je ook kijken naar het aanbod van (online) tweedehands winkels. Daar kun je natuurlijk ook terecht om je goede kledingstukken in te leveren.