'Ov-chipkaart maakt horendol'

Treinreizigers worden horendol van het vele in- en uitchecken met de ov-chipkaart tijdens een reis, terwijl vroeger één papieren treinkaartje voldeed. Mensen vinden het reizen met de trein veel te ingewikkeld en te duur geworden.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond, die binnen 3 maanden 2400 klachten binnenkreeg. De bond vindt dat NS veel eerder de boel op orde had moeten hebben.Hoge kosten

Op het meldpunt Einde Treinkaartje, dat de Consumentenbond 3 maanden geleden opende, zijn dus bijna 2400 klachten binnengekomen. Veel te veel, vindt de bond die de lijst geanonimiseerd naar de NS stuurt. Veel reizigers zijn boos over de hoge kosten, zoals de borg van 20 euro die op de anonieme ov-chipkaart moet staan om te kunnen reizen.

Maar ook over het reizen zelf kwamen veel klachten: een retourtje van Emmen naar Venlo vergt nu bijvoorbeeld 12 keer in- en uitchecken, terwijl in het verleden één papieren kaartje genoeg was. Andere veelgehoorde klachten zijn de toeslag van 1 euro op de eenmalige chipkaart, 2,50 euro moeten betalen om geld van de chipkaart terug te storten en de omslachtige procedures rond meereiskorting of keuzedagen. Veel consumenten uitten ook hun zorgen over hoe NS met hun reisgegevens omgaat.

Problemen voorspeld


Problemen voorspeld

Uit onderzoek onder het Radar Testpanel bleek begin juni, nog voor de invoering van het verplicht in- en uitchecken, al dat veel mensen de bijkomende kosten niet kunnen waarderen. 50 procent gaf aan het vervelend te vinden om vooraf geld op de ov-kaart te moeten zetten. 40 procent vindt 7,50 euro teveel geld voor de kaart. Bijna 70 procent verwachtte vooraf al niet dat het gebruik van de ov-chipkaart zou wennen. Lees de volledige uitslag van het onderzoek op de Testpanel-pagina.

De bond eist dat de NS snel met maatregelen komt. 'NS moet samen met andere vervoerders echt aan de bak om de situatie snel te verbeteren', zegt directeur Bart Combée. 'De ov-chipkaart zou treinreizen juist makkelijker moeten maken.'Reactie NS: 'pas actie na overstap'

Volgens de bond had het spoorbedrijf er al ver voor de invoering mee aan de slag gemoeten. Een woordvoerder van NS vindt dat niet terecht. Het overgaan naar de ov-kaart is een kwestie van meer partijen, ook van provincies en gemeenten. 'Die partijen zijn allemaal op hun eigen schema overgegaan. Wij als NS konden pas kijken wat de knelpunten waren vanaf het moment dat alle reizigers, in juli, over waren op de ov-chip.'

Verder noemt hij het fijn dat 2400 mensen de bond hebben benaderd 'maar in die 3 maanden hebben zo'n 30.000 mensen ons gebeld met goede suggesties, klachten en opmerkingen. En dat op 1,2 miljoen reizigers per dag'. Bovendien komt de Consumentenbond volgens NS met voorbeelden waar juist wel degelijk betere en voordeligere alternatieven voor zijn.

Bron: ANP