background branding

OV-chipkaart stopt in 2023: inchecken met betaalpas of smartphone

12032021inchecken.jpg

Het einde van de OV-chipkaart is nabij. Dat zegt Gerbrant Corbee, woordvoerder van chipkaartuitgever Translink in De Telegraaf. Het bedrijf kondigt aan dat vanaf volgend jaar reizen met betaalpas en smartphone, met de naam OVpay, ingevoerd gaat worden. In- en uitchecken met de ov-chipkaart kan nog tot eind 2023.

'We lanceren dit nieuwe betaalsysteem deze week op de stadsbussen in Lelystad om te kijken of het in de praktijk bevalt. We halen kinderziekten eruit, daarna volgt de rest van ons land voor alle vervoer. Nog dit jaar worden al 60.000 poortjes en kaartlezers aangepast voor OVpay,' aldus Corbee.

OV-bedrijven investeren 100 miljoen euro

Topman Pedro Peters van koepel OV-NL zegt dat de ov-bedrijven 100 miljoen euro investeren in de overgang: 'We investeren 100 miljoen om in 2021 over te schakelen op meer reis- en betalingsgemak, maar we hebben wel een wensenlijstje voor het nieuwe kabinet. De coronacrisis moet geen breekpunt worden.' In OV-NL zijn de NS en de stads- en streekvervoerders aangesloten.

Op één QR-code met trein, bus, tram en metro

'OVpay is een modernere oplossing die de reiziger makkelijk, snel en veilig ov biedt. We werken aan combi's met theaters, musea, attracties, evenementen, deelauto's en -fietsen, zodat mensen op één QR-code met trein, bus, tram en metro kunnen uitgaan', aldus Peters.

Bron: ANP