Overdrachtsbelasting afgeschaft, maar jij valt net buiten de boot

Op Prinsjesdag 2020 is aangekondigd dat er vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer betaald hoeft te worden als je een starter bent tot en met 34 jaar op de woningmarkt. Maar wat als je net nu in deze laatste maanden van het jaar een woning opgeleverd krijgt? Woningkopers Nikita, Alex, Willemien en Sven zitten in deze situatie. Roxanne en haar vriend krijgen hun woning pas in 2021 opgeleverd maar zij is 36, terwijl hij 32 is. Wat betekent dit voor hen? In de studio zit Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert van Independer, zij beantwoordt hun vragen en geeft tips voor kijkers in dezelfde situatie. 
 

Als je graag van het belastingvoordeel gebruik wil maken, zul je de opleverdatum vooruit moeten schuiven. De eerste stap is dus in contact treden met de verkopers en kijken of ze daar aan mee willen werken. Mogelijk hebben ze zelf ook een nieuwe woning gekocht en willen ze zelf ook de datum vooruitschuiven. Als zij dat niet willen, maar ze wel bereid zijn om jouw opleverdatum te verschuiven, ga dan goed met elkaar zitten en kijk wat voor kosten er aan beide kanten gaan spelen. Bekijk het rustig en kijk onder de streep of alles verschuiven wel echt de moeite waard is. 

Je koophuis eerst huren

Als je verhuizing ook pas in 2021 gaat spelen, zul je mogelijk langere tijd een woning moeten huren. Misschien komen de verkopers tijdelijk met dubbele lasten te zitten en kun je ze daar in tegemoet komen. Mogelijk kun je je nieuwe woning alvast huren zodat je verhuizing gewoon door kan gaan als gepland en laat je de woning pas in 2021 officieel opleveren. Zorg dan dat je eventuele opknap/verbouwingsplannen goed bespreekt. De verkopers zijn namelijk juridisch gezien verantwoordelijk voor de schade. Zorg dus dat je goed verzekerd bent en de verkopers op voorbaat vrijstelt van schade die jij veroorzaakt. 

Aflopen van je hypotheekofferte

Een ander issue waar je mogelijk tegenaan loopt is het aflopen van je huidige hypotheekofferte. Misschien moet je zelfs een nieuwe aanvragen of kijken of je de huidige kan verlengen. Als je nog geen hypotheekofferte hebt aangevraagd kun je hier vinden hoe lang de offerte geldig is per bank

Zzp'ers die met enige moeite een hypotheekofferte konden krijgen, bijvoorbeeld omdat de omzetcijfers op de rand van het toelaatbare zaten voor het benodigde hypotheekbedrag, moeten heel voorzichtig zijn met het laten verlopen van een hypotheekofferte. Zeker als de ontbindende voorwaarden van het voorlopig koopcontract zijn verstreken. Mocht je een tweede keer geen hypotheek aangeboden krijgen, moet je wel 10% van de koopsom betalen aan de verkopers.

Wat als je boven de 34 jaar bent?

Als één van de twee starters boven de 34 jaar is, dan moet deze persoon wel overdrachtsbelasting betalen over het percentage van het huis waar hij of zij eigenaar van wordt. Meestal is dit 50% maar deze verdeling kan ook anders zijn. Dat is aan jou en je partner. 

Is deze vrijstelling van overdrachtsbelasting echt alleen voor starters?

Nee hij is waarschijnlijk ook voor doorstromers, ook weer tot en met 34 jaar. 

Tot slot moet je realiseren dat het verplaatsen van de opleverdatum veel invloed heeft op het bedrag wat je van de belastingdienst zou terug krijgen in 2021. Je mag veel bedragen, zoals die van het taxatierapport en de notariskosten aftrekken maar als je het huis pas in 2021 laat opleveren, krijg je de teruggave pas in 2022. Houd daar dus rekening mee!

Deze uitzending is momenteel helaas niet terug te kijken. 

Update

'Afschaffing alleen tot 4 ton'

Minister Ollongren (Wonen) heeft inmiddels laten weten dat de afschaffing van OVB voor starters tot 35 jaar van 1 april alleen geldt voor huizen tot 400.000 euro. Tussen 1 januari en 1 april zijn alle huizen voor starters vrijgesteld van OVB. 

Forumreacties

11
  • Door Radar

Er zijn veel vragen rondom de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. In de uitzending van maandag 21 september beantwoorden we er een aantal. Is dit iets wat ook bij jou speelt?

  • Door Richardm74

Dus toch weer leeftijd discriminatie. Ik ben 46 jr en al zeker 25 jaren lang moet ik eigenlijk verplicht huren, want als alleenverdiener kon en kan ik niet eens een goed en leuk huis kopen. Terwijl ik best makkelijk de hypotheek zou kunnen voldoen, want de huur is vaak een heel erg stuk hoger Uiteraard in de loop der jaren is mijn salaris meegegroeid, en ook nu is de kans op een goed huis nihil, maar dat terzijde, nu wordt er dus gepraat over een max leeftijd van 34jr, ook al ben ik dus nog steeds starter. Dit is toch gewoon weer leeftijdsdiscriminatie. Waarom worden starters zo gedwarsboomd met al die k.k. etc.

  • Door Rinaldo-lisse

Ik ben het met Richardm74 eens. Dit is in mijn ogen ook de reinste leeftijdsdiscriminatie en nog wel van onze OVERHEID!!!!!! Ik ben nu 44 en mijn partner is 42 we wonen in een huur flat waar we het op zich wel naar ons zin hebben maar we zouden toch graag binnenkort een huis kopen. Maar dat wordt als je al een hypotheek krijgt extra moeilijk gemaakt door de overdrachtsbelasting want al kun je dus de hypotheek maandelijks voldoen, als je dit geld niet hebt kun je dus geen huis kopen want deze kosten kun je ook niet mee financieren. Resultaat we blijven (net als veel anderen) als 2 verdieners maar in deze sociale huurflat wonen.