'Overheid heeft te hoge verwachtingen van burgers'

overheidoverschat24042017.jpg

De overheid heeft te hoge verwachtingen van de zelfredzaamheid van burgers. Een realistischer beeld is nodig. Dat staat in een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat maandag is gepubliceerd.

Het adviesorgaan adviseert de overheid keuzedruk te verkleinen en verleidingen te verminderen die een groot beroep doen op de zelfcontrole van burgers. Ook moet de overheid terughoudend zijn met het bieden van grote keuzevrijheden op het terrein van belangrijke financiële voorzieningen, zoals ziektekostenverzekeringen en pensioenen.

'Weten is nog geen doen'

Volgens de WRR bestaat er een fors verschil tussen wat van burgers aan rationale keuzes wordt verwacht en wat zij daadwerkelijk aankunnen. In het rapport 'Weten is nog geen doen', schrijft de WRR dat de mensen van wie soms te veel wordt verwacht niet alleen 'kwetsbaren' zijn met bijvoorbeeld een laag IQ. Het gaat ook om mensen met een goede maatschappelijke positie.

Het gaat er dan niet om dat hun intelligentie of kennis tekortschiet, maar om andere vaardigheden zoals het vermogen om actie te ondernemen, het hoofd koel te houden of verleidingen te weerstaan.

Bron: ANP