'Overheid moet ingrijpen in huurmarkt'

huurprijzen780.jpg

De overheid moet ingrijpen om het nijpende tekort aan huurwoningen in de vrije sector op te lossen. Dat stellen makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Zij pleiten niet alleen voor meer nieuwbouw, maar willen ook dat de nieuwe regering straks met stimuleringsmaatregelen komt.

'Tientallen jaren is er in Nederland veel te weinig geïnvesteerd in de vrije huursector', zegt voorzitter Eric Verwey van VGM NL. 'Het komt nu op gang, maar is in onze ogen nog volstrekt onvoldoende.' Volgens hem zou het ook goed zijn als gemeenten en projectontwikkelaars meer gaan samenwerken met vastgoedmanagers en makelaars, zodat meer op maat kan worden bijgebouwd.

Meer vraag dan aanbod

Probleem is dat er veel meer vraag is naar huurwoningen in het middensegment, dan er huizen en appartementen beschikbaar zijn. Daardoor rijzen de huurprijzen de pan uit en hebben veel huishoudens de grootste moeite om een passende en betaalbare woning te vinden. 'Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en door de striktere financieringsregels en beperking van de leencapaciteit kunnen ze ook geen huis kopen. Feitelijk vallen ze tussen wal en schip', aldus NVM-preses Ger Jaarsma.

Prijs per vierkante meter stijgt

Uit huurtransacties bij NVM en VGM NL blijkt dat de gemiddelde prijs per vierkante meter voor een huurwoning in de vrije sector afgelopen kwartaal met 10,48 euro bijna 8 procent hoger lag dan een jaar eerder. De stijging van de huurprijzen in Nederland zet daarmee versneld door. De totale huurprijs voor een huis steeg minder hard, met 3,4 procent naar 987 euro. Dat wijst erop dat er de laatste tijd vooral meer kleinere woningen worden verhuurd.

Vooral de Randstad is duur

Vooral in de Randstad, en dan met name in Amsterdam, is huren erg duur. In de meer landelijke provincies als Friesland, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland betaal je voor een gemiddelde huurwoning al gauw honderden euro's minder per maand.

Bron: ANP