Overheid waarschuwt voor vakantie naar Ecuador

protest-ecuador-10-10-2019.jpg

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt mensen die op vakantie willen naar Ecuador af naar het Zuid-Amerikaanse land te reizen. In het reisadvies heeft het hele land, met uitzondering van de Galápagoseilanden (geel) en de grens met Colombia (rood), nu de kleur oranje gekregen.

Bij oranje adviseert het ministerie alleen noodzakelijke reizen te laten doorgaan, maar af te zien van vakantiereizen. Bij geel, wat geldt voor de Galápagoseilanden, moeten mensen opletten vanwege veiligheidsrisico’s en bij rood zou helemaal niet naar dat gebied moeten worden gereisd.

Protesten

Vorige week braken protesten uit in Ecuador. Betogers keerden zich tegen economische hervormingen van president Lenín Moreno. De regering schrapte een subsidie voor brandstof, waardoor de prijzen flink stegen.

Nederlanders in Ecuador

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen duidelijk beeld van het aantal Nederlanders dat nu in het Zuid-Amerikaanse land zit. Een groep van 16 Nederlanders die met reisorganisatie Sawadee op pad is, zit sinds donderdag vast in een hotel in de plaats Guamote in midden-Ecuador. Directeur Jan de Ridder zegt dat het nu te gevaarlijk is om het hotel te verlaten. Voor de hotelgasten is er voldoende eten en drinken.

De Ridder zegt dat een reis van ongeveer twintig mensen die vrijdag naar Ecuador zouden vertrekken, is geannuleerd. De helft van die groep heeft ingestemd met een alternatieve bestemming. Reizigers die geen gebruikmaken van een aanbod voor een alternatief krijgen hun geld terug.

Nationaal protest

Voor woensdag is in Ecuador een oproep gedaan voor een nationaal protest. Er zijn wegblokkades en demonstraties op meerdere plaatsen, waardoor er niet altijd over de weg tussen steden kan worden gereisd, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'De situatie verandert voortdurend.'

Vermijd demonstraties

Wie al in het land is, wordt geadviseerd demonstraties te vermijden. 'Bij sommige demonstraties is er geweld gebruikt.' Ook moeten mensen het lokale nieuws in de gaten houden en altijd de instructies van de lokale autoriteiten volgen.

Verder moet het centrum van hoofdstad Quito, waar een avondklok van kracht is van 20.00 tot 05.00 uur, worden vermeden. Dat geldt ook voor andere delen van de stad waar demonstranten zijn.

Bron: ANP