Overstap naar andere huisarts: patiënt wordt belemmerd

Als je niet tevreden bent over je huisarts kan je overstappen naar een andere, maar hoe gaat zo'n overstap eigenlijk?

Jaarlijks stappen er volgens cijfers van de Patiëntenfederatie honderdduizenden mensen over naar een andere huisarts. Redenen om over te stappen zijn ontevredenheid over de huisarts of praktijk, een gebrek aan vertrouwen of een verschil van inzicht met de huisarts.

Patiënt wordt belemmerd bij overstap

Uit onderzoek van de federatie blijkt dat patiënten regelmatig worden belemmerd bij het overstappen. Zo zouden huisartsen vol zitten, wil de oude huisarts niet meewerken, blijken er onderling deals te zijn dat je niet mag wisselen of blijkt er geen nieuwe huisart in de buurt te wonen.

Mario Viegas wilde ook overstappen naar een andere huisarts. 'Ik was niet meer tevreden. De nieuwe huisarts wilde mij niet inschrijven, omdat ik in een andere wijk woon, terwijl ze wel plek hadden. De assistente zei dat ze anders teveel patiënten uit andere wijken kregen. Ze wilden het graag centraal houden. Dat was onderling afgesproken. Ik heb toen mijn zorgverzekeraar gebeld. Die zei dat ik vrijehuisartsenkeuze heb.' De nieuwe huisarts woont in de naastgelegen woonwijk, op enkele minuten van zijn oude huisarts.

Ga in gesprek

Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie roept op om altijd eerst in gesprek te gaan met je huisarts. 'Zeg waarom je ontevreden bent. Een goed gesprek helpt om de kou uit de lucht te halen. Neem iemand mee als je denkt dat je het niet alleen redt.'

Zo gaat een overstap

Patiënten hebben vrijehuisartsenkeuze. Als je er niet uitkomt of je bent ontevreden, dan kan je je inschrijven bij een nieuwe huisarts. Meldt bij je oude huisarts de reden van overstappen, per wanneer en gegevens van de nieuwe huisarts, zodat het dossier kan worden doorgestuurd.

Mag een huisarts je weigeren?

Huisartsen mogen patiënten weigeren als bijvoorbeeld de praktijk vol zit. Veldman: 'Alleen kun je dit als patiënt natuurlijk niet controleren'. Je kan ook geweigerd worden omdat je andere levensbeschouwelijke opvattingen hebt dan je huisarts of omdat je te ver woont van de praktijk. 'Je moet binnen een redelijke tijd (vijftien minuten) bereikt kunnen worden.'

Huisarts in de fout met onderlinge afspraken

Mario krijgt dus van de assistente van zijn nieuwe huisarts te horen dat hij niet welkom is, omdat hij in een andere wijk woont. Dat zou onderling afgesproken zijn met andere huisartsen in de omgeving. 'Dat mag niet', zegt Dianda Veldman, 'maar de Patiëntenfederatie krijgt wel sterke signalen dat het wel gebeurt'. De federatie zegt dat het best zo kan zijn dat als iemand uit een ander deel van het land verhuist, hij zich wel ineens bij die praktijk mag inschrijven.

Dien een klacht in

Als je er niet uitkomt met je huisarts kun je een klacht indienen. Elke huisarts is aangesloten bij een klachtencommissie. De commissie is onpartijdig. Je kan ook contact opnemen met het Adviespunt Zorgbelang.

Meer over