Overstappen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

Zorgverzekering

Tot en met 31 december kun je jouw huidige zorgverzekering aanpassen of overstappen. Hoe weet je welke zorgverzekering bij jou past? En waar moet je op letten als je wilt overstappen? Radar zet het voor je op een rij. 

Vergoeding basisverzekering overal gelijk

“Iets wat belangrijk is om te weten, is dat alle belangrijkste zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed”, vertelt Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer. “Die vergoeding is dus overal gelijk, maar de premies van de basisverzekeringen verschillen enorm.”

Bekende of minder bekende verzekeraar?

Bekende merken als Menzis, Zilveren Kruis en CZ hebben bijvoorbeeld ook minder bekendere zorgverzekeringen, namelijk VinkVink, ZieZo en Just. En de premies bij deze kleinere merken liggen vaak een stuk lager.

Dit zit hem er bijvoorbeeld in dat je meer online moet regelen, je minder keuze hebt in (hogere) aanvullende verzekeringen en je soms minder vergoed krijgt als je naar een zorgverlener gaat waar ze geen contract mee hebben. 

“Maar de keuze uit gecontracteerde zorgverleners is exact hetzelfde als de duurdere polis van het bekende merk. Dit is dus echt het overwegen waard”, aldus Knopperts.

Bekijk regelingen 

“Veel consumenten letten naast de prijs op de contactmogelijkheden van de zorgverzekeraar”, vult Hans de Kok, directeur bij Pricewise, aan. “Zijn deze uitsluitend digitaal of is de zorgverzekeraar ook goed bereikbaar voor klantenservice aan de telefoon?”

Volgens Koen Kuijper, expert zorgverzekeringen bij Zorgwijzer, is het goed om hiernaar te kijken. Veel dingen online regelen moet namelijk wel bij je passen. 

Controleer contracten

“Controleer ook of de zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis bij jou in de buurt en met zorgverleners zoals fysiotherapeuten waar jij naartoe gaat. Als dat niet zo is, moet je namelijk een deel van deze zorg zelf betalen”, gaat Kuijer verder.  

Dit geldt zeker als je veel zorg nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld onder behandeling bij een psycholoog of slik je veel medicijnen? Dan is het extra belangrijk om te controleren of jouw zorgverzekering een contract heeft. “Anders kan het behoorlijk in de papieren lopen”, aldus Kuijper.  

Let op het type polis

Als je jouw verzekeraar gevonden hebt, zijn er nog meer keuzes die je moet maken. Om te beginnen: je type polis: 

  • Bij een naturapolis krijg je de volledige rekening alleen vergoed als je naar een zorgverlener gaat waar de verzekeraar een contract mee heeft. Volgens Knopperts hoeft dit geen belemmering te zijn: “Ze sluiten meer dan voldoende contracten met alle zorgverleners af, zodat je altijd bij een gecontracteerde zorgverlener terecht kan.”
  • Bij de meeste combinatiepolissen heb je grotendeels vrije zorgkeuze voor basiszorg, bijvoorbeeld bij ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken. Je krijgt dan de behandeling ook vergoed als de zorgaanbieder geen contract heeft met de verzekeraar. Maar hier hangt wel een prijskaartje aan: combinatieverzekeringen zijn duurder dan naturapolissen.  

Bedenk dus goed welke van deze polissen het beste bij jou past. De Kok adviseert: “Ik zou vooral aanraden een individuele polis te kiezen die volgend jaar voordelig is op basis van de basisdekking met standaard eigen risico. Het verschil is namelijk erg beperkt en ook het verschil tussen natura- en combinatiepolis is vaak klein.”

Aanvullend verzekeren?

“Aanvullende verzekeringen dienen goed onder de loep genomen te worden”, vertelt De Kok verder. “Het is belangrijk om te kijken of aanvullend verzekeren loont voor jouw specifieke situatie. Het is namelijk zonde als je extra premie betaalt zonder gebruik te maken van de extra zorg.”

In dit artikel leggen we er alles over uit:

Eigen risico verhogen?

En tot slot: wat doe je met je eigen risico? “Heb je jarenlang weinig tot geen zorg uit de basisverzekering nodig gehad en maak je je eigen risico eigenlijk nooit op? Dan kan je overwegen om dit te verhogen in ruil voor premiekorting”, vertelt Knopperts.  

“Doe dit wel alleen als je het maximale bedrag van 885 euro in een keer zou kunnen betalen”, voegt Kuijper toe. “En als je verwacht dat je het standaard bedrag van 385 euro niet op gaat maken.” 

De Kok geeft hier nog een andere kanttekening bij. Veel mensen verhogen hun eigen risico met het idee dat je dit terugverdient door premiekorting, maar dat valt volgens hem te bezien. “De korting op de basispremie komt dit jaar gemiddeld uit op 15 euro per maand. Jaarlijks is dat een korting van minder dan 200 euro, versus 500 euro extra eigen risico.” 

“Afhankelijk van je huidige zorgverzekering kun je dit verschil gemakkelijker terugverdienen door te kiezen voor een goedkopere basisverzekering van een andere zorgverzekeraar. Dan hoef je het eigen risico niet te verhogen en loop je ook geen verhoogd risico”, vertelt hij.