Ozontherapie - reactie Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

In de uitzending van maandag 24 februari nemen we ozontherapie onder de loep. We hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om reactie gevraagd. Die lees je hier:
Bij de inspectie zijn we er mee bekend dat sommige zorgverleners ozon gebruiken als onderdeel van hun behandeling. We hebben er sinds 2022 tot heden 11 signalen en meldingen over ontvangen. De IGJ heeft daarbij verschillende zorgaanbieders gewezen op de verantwoordelijkheden die zij hebben, met betrekking tot het aanbieden van alternatieve zorg.
Ozontherapie valt onder alternatieve zorg. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat alternatieve behandelwijzen ziektes genezen. In het algemeen kan ik over alternatieve zorg melden; iedereen is vrij zijn eigen (alternatieve) zorgverlener te kiezen. Als patiënten niet tevreden zijn over een behandeling, kunnen ze altijd contact opnemen met de klachteninstantie waar de zorgverlener bij is aangesloten (elke zorgverlener is verplicht een onafhankelijke klachtenfunctionaris te hebben).
De inspectie kijkt bij niet-big geregistreerde zorgverleners vooral of de zorg door een zorgverlener niet tot schade of een aanmerkelijke kans daarop leidt of heeft geleid voor een patiënt. En of patiënten niet worden afgehouden van de reguliere zorg. Ook mag een niet-BIG-geregistreerde zorgaanbieder geen voorbehouden handelingen uitvoeren (bijv. bloed afnemen). (zie voor ons toezicht; https://www.igj.nl/zorgsectoren/eerstelijnszorg/alternatieve-behandelaars
Voor BIG geregistreerde artsen die een alternatieve behandeling verrichten geldt;
1. De arts dient zich te richten naar het best wetenschappelijk bewijs, gecombineerd met klinische ervaring en rekening houdend met de wensen, verwachtingen en ervaringen van de patiënt.
2. De patiënt dient voor behandeling nadrukkelijk te worden ingelicht.
3. De arts mag niet voorbij gaan aan een geïndiceerde reguliere behandeling.
4. De patiënt mag geen schade oplopen door de niet-reguliere behandeling.
Dan de vragen over medische claims; van een medische claim is sprake wanneer er iets beweerd wordt over het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte. Dit mag alleen gedaan worden als wetenschappelijk is bewezen dat een behandeling daadwerkelijk helpt. Aanbieders moeten voldoen aan de richtlijnen hierover van hun eigen beroepsgroepen.