Paaseierentest
Welk paasei is het lekkerst?
Radar nodigde drie chocolade-experts uit om melkchocolade paaseitjes van zes verschillende ketens te proeven. Bart Akkermans, docent banket en brood ROC Eindhoven, chocolatier Jan Blancke van "Da Vinci" chocolade en Thom Gabie van Baars, chefkok van Hotel Restaurant Bilderberg Lauswolt.
We testten een zestal paaseitjes, gemaakt van melkchocolade en zonder vulling van de volgende merken: Albert Heijn, Hema, Kruidvat, Aldi, Jamin en Leonidas. We testten op smaak, geur en substantie.
En dit is de uitslag:1. Albert Heijn, cijfer 7.5 (0.80 cent per 100 gr)2. Jamin, (1,35 per 100 gr) en Hema (0.78 per 100 gr) beiden een 7.33. Kruidvat, cijfer 7.2 (0.65 per 100 gr)4. Leonidas, cijfer 7 (2.29 per 100 gr)5. Aldi, cijfer 6.8 (0.50 per 100 gr)Conclusie
De uitslagen liggen erg dicht bij elkaar en volgens de experts zit er geen een eitje tussen dat niet lekker is. Alleen het prijsverschil is opmerkelijk. Voor 100 gram chocolade paaseitjes van Leonidas, de nummer 4, betaalt u 2.29 euro tegen 0.80 cent voor de, volgens de kenners, chocoladepaaseitje nummer één van Albert Heijn.
Het zou de experts niks verbazen als sommige eitjes uit dezelfde fabriek komen omdat de smaak wel erg overeen komen. Maar zeker weten doen we het niet. Albert Heijn, Hema en Kruidvat willen niet kenbaar maken wie hun leveranciers zijn. Jamin en Leonidas maken elk de eitjes in een eigen fabriek. De Aldi haalt zijn eitjes bij een Belgische chocoladefabrikant.