Paracetamol vóór je coronavaccinatie: kun je klachten voorkomen?
Nu steeds meer mensen een vaccinatie hebben gehad of een afspraak hebben ingepland, zijn er ook meer berichten over bijwerkingen van de vaccins. Vaak gehoorde klachten zijn pijn op de prikplek, een grieperig gevoel, koorts en hoofdpijn. Radar zocht uit of je deze klachten kunt voorkomen door vóór je vaccinatie al paracetamol te nemen.
Marloes Dankers, manager projecten en overheid bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, geeft aan dat er in het verleden onderzoeken zijn geweest die aantonen dat er bij vooraf innemen van paracetamol minder antilichamen aangemaakt worden. Dit zou betekenen dat het vaccin minder goed werkt.
Onnodig medicijngebruik
Wel geeft Dankers aan dat er nog geen onderzoek is gedaan naar de toepasbaarheid van deze resultaten op de coronavaccinatie. Of paracetamol ook hierbij tot verminderde werking leidt zal nog uitgewezen moeten worden. 'Dit valt echter niet uit te sluiten, dus het is verstandiger om de vaccinatie af te wachten en alleen bij klachten paracetamol te nemen.'
Ook Astrid Oude Lashof, internist-infectioloog bij het MUMC+, adviseert geen paracetamol vóór de vaccinatie te nemen omdat nog niet duidelijk is of dit een nadelig effect heeft op de werking van het coronavaccin. Daarbij geeft ze aan dat van tevoren paracetamol nemen zonder dat je klachten ervaart, kan leiden tot onnodig medicijngebruik. Dit kun je volgens de arts beter voorkomen.
Wanneer kun je wel paracetamol nemen?
'Als je bijwerkingen als koorts of pijn krijgt na de vaccinatie, dan is paracetamol de eerste keus om dittegen te gaan', vertelt Dankers. Wacht dus af of je klachten krijgt en neem pas pijnstillers als dit het geval is.
De maximumdosering paracetamol is volgens Dankers vier keer per dag 1000 mg bij acuut gebruik. Als je chronisch, dus langer dan twee weken, paracetamol neemt mag je maar maximaal 2500 mg per dag nemen. 'Uiteraard is het alleen nodig om paracetamol te blijven slikken zolang er klachten zijn', benadrukt ze.