Particulier team helpt bij onbekende doodsoorzaak
Een particulier team van deskundigen gaat nabestaanden voortaan bijstaan in hun zoektocht naar opheldering als de doodsoorzaak van hun naasten niet duidelijk is. Jaarlijks overlijden volgens cijfers van het CBS enkele tientallen mensen zonder dat een duidelijke reden voor hun overlijden aan te wijzen valt.
De initiatiefnemers, die een speciale website (www.doodsoorzaakonbekend.nl) hebben geopend, willen (gratis) hulp bieden bij het achterhalen van oorzaak of toedracht.
Ondersteuning
Het nieuwe project 'Doodsoorzaak: Onbekend' wordt ondersteund door experts die vaker incidenteel in prominente zaken hebben samengewerkt, zoals oud-rechercheurs, forensisch pathologen, advocaten en forensisch en digitaal onderzoekers. Zij zullen aangeleverde dossiers van verdachte overlijdens nader bestuderen.
Volgens de initiatiefnemers, onder wie de van tv bekende patholoog-anatoom Frank van de Goot, strafrechtadvocaat Sébas Diekstra en oud-rechercheur Dick Gosewehr, worden te vaak misdrijven over het hoofd gezien.
Meer gemiste overlijdens door strafbare feiten
Het Nederlands Forensisch Instituut schatte in november vorig jaar dat het huidige aantal gemiste overlijdens door strafbare feiten jaarlijks circa 20 tot 25 hoger ligt dan in 2005. Dat is volgens het NFI het gevolg van een ruime halvering van het aantal gerechtelijke secties na overlijden in tien jaar tijd. De afname in het aantal lijkschouwingen komt overigens mede door de gestage daling in het aantal gevallen van moord of doodslag.
Volgens Diekstra blijven essentiële vragen in veel van dit soort zaken onbeantwoord, zoals over de gebeurtenissen kort voor het overlijden die van invloed kunnen zijn geweest. 'Er wordt nog altijd te vaak geweigerd het nodige onderzoek naar overlijdens te doen. Dat is vaak niet te verteren voor nabestaanden en daarom willen wij hen helpen.'
Bron: ANP