Pas op! Malafide sms'jes met split.to-link in omloop

phishing-split-to-2-780.jpg

Sms'jes afkomstig van '0684898729' misbruiken de naam van de Belastingdienst en proberen consumenten te verleiden om geld over te maken naar een onbekende. Dat blijkt uit diverse meldingen die wij op de redactie ontvingen. Trap er niet in: de berichten komen niet echt van de fiscus. Hetzelfde geldt voor varianten die zogenaamd van de Rabobank komen. 

Zowel per mail als via WhatsApp melden consumenten ons dat ze verdachte sms'jes ontvangen met een dubieuze link erin. Het gaat om berichten van het nummer '0684898729', met de tekst:

'Belastingdienst: Uw openstaande schuld met kenmerk G128379 is na meerdere herinneringen niet voldaan. Voorkom inbeslagname en betaal via: split.to/uDYYeFa'

Link niet meer actief

Deze link is inmiddels niet meer actief, vandaar dat wij deze hier niet hebben gecensureerd. Tot voor kort leidde de link nog naar een betaalverzoek voor 391 euro, ten name van iemand met een Bunq-rekening.

Gelukkig herkennen veel consumenten dergelijke berichten inmiddels als phishing of andere fraude. Zij gooien de tekstberichten meteen weg, of melden ze bij Radar. Ook worden dubieuze betaallinks en phishingsites vaak vrij snel offline gehaald.

Toch kan er in korte tijd al veel schade mee zijn aangericht. Blijf dus wel alert, want er zijn steeds weer nieuwe dubieuze tekstberichten in omloop.

Zo stuurden kwaadwillenden de afgelopen dagen ook zogenaamd uit naam van de Rabobank sms'jes met andere split.to-links naar diverse consumenten. Comedian Wouter Monden ontving er ook twee, en hij nam ze -terecht- niet al te serieus:

phishing-wouter-monden-voorbeelden-split-to-rabobank-780.jpg
Bron: Comedian Wouter Monden denkt mee met de afzender van phishing-sms'jes.
Comedian Wouter Monden denkt mee met de afzender van phishing-sms'jes.

Bij twijfel, gebruik de officiële contactinformatie

De moraal van het verhaal: vertrouw sms'jes van onbekenden niet en klik niet op de vage links die erin staan. Twijfel je toch of iets legitiem is? Zoek dan contact met de instantie waarvan je vermoedt dat de naam misbruikt wordt, via de contactinformatie die je op de bijbehorende officiële website vindt.